Vlietzone is aan het 'verrommelen' en verdient een betere toekomst, vindt Hart voor Den Haag

De GAVI-kavel
De GAVI-kavel © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het is nu op sommige plekken een nog een beetje 'verrommeld' gebied met zowel statige buitenplaatsen als oude vervallen bedrijfspanden, met grote bedrijven en prachtig groen. En als het aan de grootste partij in de gemeenteraad ligt, wordt er een goed plan gemaakt voor de toekomst van de Vlietzone. Want dat verdient het dit deel van de stad: 'De Vlietzone is een bijzonder gebied waar cultuur, geschiedenis, groen en water samenkomen op een paar vierkante kilometer', aldus de raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag.
Volgens de beide raadsleden is dit het moment om met een samenhangend plan voor de toekomst van de Vlietzone te komen. Want hier vlakbij, onder meer in de Binckhorst, wil de gemeente komende jaren vele duizenden woningen bouwen. 'De Vlietzone is een zeer belangrijke schakel waar de inwoners kunnen werken, sporten, leren, ontspannen, recreëren en genieten. Willen we dit gebied verstandig en daadkrachtig inzetten, dan is dé bestuurlijke uitdaging om dit gebied toekomst gericht integraal te ontwikkelen. Dit met respect van alle functies die de Vlietzoom rijk is, deze in samenhang te brengen en te versterken', stellen De Mos en Dubbelaar. De raadsleden dienen daarvoor donderdag een voorstel in.
Zij willen dat dit niet nieuwe plan niet alleen voor de Vlietzone gaat gelden, maar dat ook de nabij gelegen GAVI-kavel en de Plas van Reef in de oksels van het Prins Clausplein hierin worden meegenomen. Daarbij vraagt een aantal punten om aandacht. Zo moet er bijvoorbeeld een oplossing worden komen voor activiteiten die hier niet goed passen of overlast veroorzaken, zoals zware logistiek en de in verval geraakte rommelige stukken grond. Een voorbeeld daarvan is het bedrijventerrein Westvlietweg. Voor zwaar verkeer is deze zone via de smalle en gevaarlijke Westvlietweg nauwelijks goed te bereiken, stellen de raadsleden.
De Vlietzone is het gebied tussen de A4 en de Vliet en loopt van Rijswijk tot en met Leidschendam. In het gebied zijn diverse sportvelden en -verenigingen gevestigd en de zone is rijk aan cultuur-historische plekken en buitenplaatsen. In het gebied ligt ook bedrijventerrein Westvlietweg. De raadsleden wijzen er wel op dat bij het maken van een plan hiervoor samenwerking met buurgemeenten én Rijk en provincie van groot belang is, want de Vlietzone gaat soms over de gemeentegrenzen heen.

Zwaar verkeer

Dat bedrijventerrein zou geschikt gemaakt kunnen maken voor meer maakindustrie, start- en scaleups. 'De bedrijven die afhankelijk zijn van zwaarder verkeer kunnen we uitplaatsen naar de GAVI-kavel, zodat deze bedrijven daar kunnen uitbreiden, hetgeen goed is voor de werkgelegenheid', aldus De Mos en Dubbelaar.
Zij pleiten ook voor behoud van het Camperpark op de GAVI-kavel en meer perspectief voor pretpark Drievliet. 'Ga met Drievliet in gesprek wat er nodig is om dit pretpark, een toeristentrekker voor de stad, uit te breiden.'

Buitenplaatsen

De Mos en Dubbelaar vergelijken het gebied direct langs De Vliet een beetje met de streek rond de Vecht, mede door de buitenplaatsen als Dorrepaal, Zeerust en Vredenoord. 'Probeer dit stuk van de Vlietzone geschikter te maken voor recreatie, onder meer door veilige fietspaden, aanlegsteigers voor boten, meer horeca, een betere toegankelijkheid van de buitenplaatsen en het beter benutten van de cultuur-historische waarde van het gebied.'
Voor de bewoners van die vele duizenden woningen zou een deels nieuwe invullingen van het gebied ook een uitkomst zijn. 'Die mensen willen ook ergens voetballen, cricketen, rugbyen, hockeyen en golfen', aldus de raadsleden. 'Ruimte voor buitensport en -recreatie wordt schaarser én harder nodig. De Vlietzoom, met daarin twaalf sportverenigingen, kan daarin voorzien, maar dan moeten we wél nadenken over hoe we dit gebied zo optimaal mogelijk gaan benutten om in de groeibehoeften te kunnen voorzien.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!