Voorwaardelijke celstraf, taakstraf en boete geëist in hoger beroep Richard de Mos

Richard de Mos (L) en advocaat Peter Plasman in het gerechtshof, op de dag waarop het hof zijn corruptiezaak behandelt
Richard de Mos (L) en advocaat Peter Plasman in het gerechtshof, op de dag waarop het hof zijn corruptiezaak behandelt © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Richard de Mos. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen voor het uitvoeren van een bestuurlijk ambt. Volgens het OM heeft de partijleider van Hart voor Den Haag zich laten omkopen en geheime informatie gelekt. Vorig jaar sprak de rechter hem en zijn medeverdachten nog vrij van deze beschuldigingen.
Ook partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf Haagse ondernemers verdienen in de ogen van het OM straf. De strafeisen zijn dinsdag in het gerechtshof door het OM bekendgemaakt. Deze zijn als volgt:
  • Oud-wethouder Richard de Mos: 6 maanden cel voorwaardelijk, 240 uur werkstraf, geldboete 10.000 euro, 4 jaar lang geen bestuurlijk ambt uitvoeren
  • Oud-wethouder Rachid Guernaoui: 4 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 160 uur, geldboete 7000 euro, geen bestuurlijk ambt voor 3 jaar uitvoeren
  • Horecaondernemer Atilla Akyol: 4 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 160 uur, geldboete 10.000 euro
  • Zijn broer Erdinç Akyol: 4 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 160 uur, geldboete 7000 euro
  • Vastgoedondernemer Edwin Jansen: 6 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 240 uur, geldboete 10.000 euro
  • Vastgoedondernemer Michel Zaadhof: 6 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 240 uur, geldboete 10.000 euro
  • Vastgoedondernemer Dennis Buis: 6 maanden cel voorwaardelijk, werkstraf 240 uur waarvan 120 uur voorwaardelijk, geldboete 10.000 euro
De eisen vallen lager uit, omdat een aantal aanklachten die bij de rechtbank nog ten laste zijn gelegd, nu zijn vervallen. De belangrijkste daarbij is de deelname aan een criminele organisatie. Ook is meegewogen dat de strafzaak lang heeft geduurd en dat de verdachten al geconfronteerd zijn met forse negatieve gevolgen van hun handelen.

'Schaadt democratie'

Het OM verdenkt de verdachten ervan dat de ondernemers in ruil voor donaties en giften aan Hart voor Den Haag een voorkeurspositie kregen van oud-wethouders De Mos en Guernaoui. Ook zouden de vastgoed- en horecaondernemers invloed hebben gekregen op het beleid en hadden ze toegang tot geheime informatie. 'Dat schaadt de democratie', zegt het OM.
De rechter sprak alle verdachten vorig jaar vrij van deze beschuldigingen. Het OM eiste toen celstraffen van 22 maanden onvoorwaardelijk voor Richard de Mos en 16 maanden, waarvan zes voorwaardelijk voor Rachid Guernaoui. Ook de ondernemers hoorden celstraffen van enkele maanden tegen zich eisen.

Door roeien en ruiten

In de toelichting bij de strafeis ging de advocaat-generaal in op het belang van integriteit in het openbaar bestuur. Hij trok daarbij de vergelijking met een keuken in een restaurant: 'Je kan niet in de keuken kijken, maar je vertrouwt erop dat als je biefstuk op de grond valt deze niet alsnog gereserveerd wordt.' Ook in bestuurskamers kun je niet binnenkijken, maar moet de burger vertrouwen dat er juist gehandeld wordt.
Dat is dus in Den Haag niet gebeurd, betoogt het OM. Vooral De Mos zou 'door roeien en ruiten' gegaan zijn om de belangen van de bevriende ondernemers te behartigen. Aan dat handelen zou collega wethouder Guernaoui zich in veel mindere mate schuldig hebben gemaakt.

In het zadel helpen

'De Mos en Guernaoui hebben de spelregels overtreden. Ze hebben zich laten omkopen, ook al bracht het hen geen persoonlijke verrijking, het bracht ze wel aan de macht in de derde stad van Nederland', stelt het OM.
De ondernemers wordt verweten dat zij politici in het zadel hebben geholpen om er zelf beter van te worden. 'De feiten zijn ernstig, al waren de bedragen niet exorbitant en hebben de ondernemers er financieel niet heel erg van geprofiteerd.'

Woensdag, gehaktdag

In een eerste reactie op de strafeisen zegt Richard de Mos dat hij al wist dat er een lagere eis zou komen, maar dat hij er nog altijd van uitgaat dat hij vrijgesproken wordt. Hij verwijst naar het betoog dat zijn advocaat Peter Plasman woensdag gaat houden als 'woensdag, gehaktdag'.
Ook de andere politicus in deze strafzaak, Rachid Guernaoui, gelooft niet dat de zaak van het OM zal leiden tot straf voor hem. Vooral omdat het OM bij veel van de aanklachten tegen hem veel meer inzette op het medeplegen dan het plegen.

Corruptiebril

Een jaar geleden vond de rechter dat het OM alle feiten door 'een corruptiebril' had bekeken en waren de bedoelingen van de politici en ondernemers niet slecht, maar juist goed. Toch ging het OM na lang nadenken in hoger beroep tegen de vrijspraak. De beschuldiging van lidmaatschap van een criminele organisatie liet het OM in hoger beroep vallen om tijdswinst te boeken. Tegen de vrijspraak van voormalig Hart voor Den Haag-raadslid Nino Davituliani stelde het OM geen hoger beroep in.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!