Bewoners Hofbadtoren moeten loten voor parkeerplaatsen

De 62 plekken in de Hofbadtoren
De 62 plekken in de Hofbadtoren © Omroep West
DEN HAAG - Bewoners van de Hofbadtoren in Leidschenveen-Ypenburg moeten gaan loten voor een parkeerplek op privéterrein. De woontoren biedt ruimte voor 62 auto's, maar de vraag is groter. Bewoners die geen plek krijgen, worden mogelijk in andere parkeergarages ondergebracht indien dit mogelijk is.
Bewoners van de woontoren klopten eind 2023 bij de gemeente aan over hun parkeerproblemen. De flat met ruim 160 woningen heeft een eigen parkeerterrein op de binnenplaats, maar daar kunnen slechts 62 auto's staan. Hoewel dit op papier voldoet aan de parkeernorm van de gemeente, bleek er een grotere vraag naar parkeerplekken te zijn dan in theorie werd verwacht.
Op dit moment geldt er een 'vol=vol' principe op het parkeerterrein waarbij bewoners gratis kunnen parkeren. Bewoners kunnen vanwege het privéterrein geen parkeervergunning voor op straat aanvragen. Eind vorig jaar uitte bewoners zorgen om het betaald parkeren dat vanaf 1 november in ging en de gemeente heeft toen besloten dat de bewoners van de toren op basis van kenteken uitgezonderd werden en geen boetes zouden ontvangen tot het parkeerprobleem opgelost is.

Verloten

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Mobiliteit) nu weten dat er samen met woningcorporatie Staedion is gezocht naar oplossingen. 'De hoofdlijn is dat parkeerplaatsen onder de Hofbadtoren nu toegewezen en verhuurd gaan worden en dat het tekort aangevuld wordt met verhuur van beschikbare parkeerplaatsen in nabijgelegen parkeergarages van Staedion', schrijft Kapteijns.
Maar uit een brief van Staedion aan de huurders blijkt dit onzeker. Vanaf 1 juni wordt het parkeerterrein verhuurd aan bewoners die hier kans op kunnen maken via een loting. Echter zijn er niet genoeg plekken, wat betekent dat bijna de helft van de bewoners buiten de boot dreigt te vallen. 'Er zijn namelijk maar 62 plekken en 110 bewoners met één of meerdere auto’s', schrijft Staedion. 'Een deel van de bewoners en of met meer dan een auto van de Hofbadtoren zal dus ergens anders een parkeerplek moeten vinden.'

Onzeker alternatief

Of de bewoners die uitgeloot worden een parkeerplek elders kunnen vinden, is ook niet zeker. Volgens Staedion kunnen zij mogelijk aanspraak maken op plekken in de parkeergarages aan de Brigantijn, Fluitschiplaan, Knobbelzwaan of Lindberghlaan, maar zij moeten achteraan aansluiten. Deze parkeergarages zijn ongeveer 10 tot 15 minuten lopen vanaf de woontoren, maar de Lindberghlaan ligt twee kilometer van de Hofbadtoren af.
'De bewoners in nabijgelegen complexen worden namelijk binnenkort ook geconfronteerd met gemeentelijk parkeerbeleid', aldus de woningcorporatie. 'Daar voeren wij op dit moment ook een inventarisatie uit, waarbij bewoners van het complex voorrang hebben. Als uit de inventarisatie blijkt dat er parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor bewoners uit de Hofbadtoren, dan informeren wij u hierover.'

'Verbaasd over gang van zaken'

In een reactie op de brief van Staedion geeft wethouder Kapteijns aan 'verbaasd te zijn over de gang van zaken.' 'Het is belangrijk dat Staedion als verhuurder zich actief inzet om dit probleem met haar huurders op te lossen', aldus Kapteijns. 'Bij de bouw zijn immers duidelijke afspraken gemaakt die nageleefd dienen te worden. In de buurt van de Hofbadtoren bestaat ook de mogelijkheid tot gratis parkeren. Ik vertrouw erop dat Staedion zich inspant om tot een bevredigende oplossing te komen die recht doet aan alle betrokken partijen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!