Onafhankelijk onderzoek moet Eritrese rellen in kaart brengen

Politieagenten bij de rellen aan de Fruitweg
Politieagenten bij de rellen aan de Fruitweg © ANP
DEN HAAG - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de rellen aan de Fruitweg. Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen zijn hiervoor twee bedrijven zijn benaderd. Daaronder echter niet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), terwijl dat instituut wel de voorkeur heeft van een aantal partijen in de raad.
Het doel van het onderzoek is om de rellen, de aanloop hiernaartoe en de nasleep hiervan duidelijk in kaart te brengen. Zo moet er een duidelijke tijdlijn komen, wordt er gekeken naar de informatie die bekend was en hoe deze informatie gedeeld werd binnen de veiligheidsdriehoek, het overleg tussen de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie.
Op 17 februari richtten tegenstanders van het Eritrese regime een ravage aan bij het zalencentrum Opera aan de Fruitweg waar een bijeenkomst was van regeringsgezinden. Informatie in aanloop hierover werd slecht tot niet met de gemeente en politie gedeeld. Een eerdere arrestatie voor opruiing en het volgen van de bussen van bezoekers aan de Opera waren onbekend bij de burgemeester.

Kijken naar de toekomst

Dat leidde eerder tot stevige debatten in de politiek. De vragen van de politici waren na afloop daarvan ook nog niet allemaal beantwoord. Mede daarom komt er nu een onderzoek.
Op basis hiervan wil Van Zanen ook een handboek vormen voor eventuele nieuwe evenementen van de Eritrese gemeenschap of andere groepen waarbinnen spanningen heersen. 'Het is belangrijk om naar aanleiding van de ongeregeldheden op 17 februari te bezien op welke wijze dergelijke gewelddadige ordeverstoringen bij (soortgelijke) bijeenkomsten of evenementen in de toekomst beter kunnen worden voorzien', schrijft de burgemeester in een brief aan de raad over de opzet van het externe onderzoek.
Daarnaast moet het onderzoek een beter beeld geven van wat er in de Eritrese diaspora leeft. 'In samenhang met de initiatieven op landelijk niveau, waaronder het Kennisnetwerk Eritrese gemeenschap dat wordt onderhouden door de Expertise-unit Sociale Stabiliteit, worden ook de complexiteit van en bestaande spanningen binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland meegenomen, met de focus op aanknopingspunten voor bestuurlijke en uitvoerende partners.'

Extern onderzoeksbureau

Tijdens het commissiedebat over de rellen waren bijna alle partijen het eens dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen. Naar aanleiding hiervan heeft Van Zanen twee onderzoeksbureaus gecontacteerd. Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, dat eerder onderzoek deed naar de strandrellen in Hoek van Holland en de avondklokrellen in Den Bosch, en Berenschot, dat de handhaving op veiligheid in de Utrechtse binnenstad heeft onderzocht.
Hart voor Den Haag-raadslid Rachid Guernaoui is het echter niet eens met die keuze. Hij pleit voor een anders instituut. Tijdens het debat stelde hij voor om het onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te laten uitvoeren. Over de OVV spreekt Van Zanen niet, maar Guernaoui wil deze optie ook laten verkennen.
'De burgemeester wil geen onderzoek door de OVV, maar door commerciële partijen COT en Berenschot', aldus het raadslid. 'Ik dien donderdag een motie in met verzoek om eerst de OVV te vragen en pas als ze weigeren naar extern commercieel over te gaan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!