Vaccinatiegraad Haagse kinderen nog nooit zo gevaarlijk laag

Kind krijgt BMR- en DTP-vaccinatie
Kind krijgt BMR- en DTP-vaccinatie © ANP
DEN HAAG - De vaccinatiegraad onder kinderen in Den Haag voor twaalf ernstige infectieziekten zoals mazelen, de bof, kinkhoest en polio keldert. Over de hele stad is de vaccinatiegraad met 10 procentpunt gedaald sinds 2020.
Uit wijkcijfers van GGD Haaglanden blijkt voor het eerst in geen enkele wijk nog de minimaal nodige vaccinatiegraad van 90 procent gehaald te worden, meldt de NOS.
In de wijken Groente- en Fruitmarkt, Transvaalskwartier, de Schildersbuurt en het centrum wordt zelfs slechts een vaccinatiegraad tussen 59 en 69 procent gehaald. Voor mazelen is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om uitbraken te voorkomen.

Niet alleen armere delen van de stad

In deze relatief armere delen van de stad is de vaccinatiebereidheid altijd al lager geweest. Dat is volgens wethouder Hilbert Bredemeijer een grote zorg. 'Maar we zien nu voor het eerst dat de scepsis of het wantrouwen tegenover vaccineren een probleem in de hele stad is geworden', zegt hij tegen de NOS.
De vaccinatiegraad daalt namelijk niet alleen daar. Ook in wijken als Zeehelden- en Regentessekwartier is een daling naar 75 en 77 procent te zien.

Pandemie-effect

De maatschappelijke discussie over de veiligheid en het nut van coronavaccins hebben volgens de gemeente en GGD vermoedelijk twijfel gezaaid onder mensen die een paar jaar geleden nog achter vaccins voor kinderen stonden.
'We hebben als maatschappij kennelijk niet meer goed in de gaten waarvoor we het doen', zegt Bredemeijer. 'De mazelen is een bijna vergeten ziekte, maar kan ernstige gevolgen hebben voor met name kleine kinderen, van oogontstekingen tot mogelijk zelfs hersenvliesontstekingen.'

Maatregelen

De daling onder pasgeboren en kleuters is wel minder scherp dan bij schoolgaande kinderen. In verschillende wijken is de vaccinatiegraad onder 10-jarigen te laag om uitbraken van bijvoorbeeld de bof, rode hond en mazelen uit te sluiten.
De gemeente neemt daarom maatregelen. Zo kunnen kinderen in Den Haag op alle negen locaties van Centrum Jeugd en Gezin een vaccin krijgen. Ook wil de gemeente investeren in meer prikmogelijkheden. Voorlichting in samenwerking met sleutelfiguren zoals imams moet ook een verschil gaan maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!