Explosie door drugslab in badkamer, man (38) moet cel in

© Regio 15
DEN HAAG - Een 38-jarige man heeft donderdag twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen omdat hij in 2022 een drugslab ontwikkelde in een woning op de Maartensdijklaan. Het drugslab veroorzaakte een kleine explosie. De verdachte werd een jaar later per toeval aangetroffen omdat hij drugs op zak had.
De verdachte ontwikkelde het drugslab in de badkamer. Op 13 november 2022 ontstond er een kleine ontploffing met brand tot gevolg. De balkondeur en een raamkozijn knalden uit de woning.
Volgens de politie ontstond de ontploffing in het 'amateuristisch' in elkaar gezette drugslab. Ook speelde de opbouw van de gasdruk volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een rol.

'Extreem gevaarlijk'

Het drugslab werd ontmanteld en onderzocht. Na dit onderzoek omschreef de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) het lab als 'extreem gevaarlijk'. Volgens het instituut had er een brand en ontploffing kunnen ontstaan die voor omwonenden en hulpverleners ernstige verwondingen en zelfs de dood tot gevolg zou kunnen hebben.
In de woning zijn meerdere DNA-sporen en vingerafdrukken gevonden van de 38-jarige verdachte. Die afdrukken stonden onder meer op handschoenen in de badkamer en op een notitieblokje met daarin beschrijvingen van de bereidingen van drugs.

Speed

De verdachte werd echter pas een jaar later per toeval aangetroffen en aangehouden omdat hij in het bezit was van 83,4 gram amfetamine, beter bekend als de drug speed.
De man verscheen donderdag voor de rechter. Hij geeft geen enkele verklaring voor het feit dat zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen in de woning.

Schuldig

De rechtbank heeft de verdachte desondanks schuldig bevonden aan het ontwikkeling van het drugslab in de woning. Dat drugslab was bedoeld voor de productie van speed, wat schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien levert het productieproces van zulke drugs veel milieuschadelijke afvalstoffen op die vaak illegaal worden gedumpt in de natuur.
Verder vindt de rechtbank dat het de schuld is van de verdachte dat de ontploffing in de woning is ontstaan. Dat er geen doden of gewonden zijn gevallen, is volgens de rechter niet te danken aan het handelen van de man.

Twee jaar celstraf

Zelfs na deze 'levensgevaarlijke explosie' is de verdachte niet weggebleven van de drugs, waardoor er een hoog risico is dat de man opnieuw een drugslab zou ontwikkelen, zo oordeelt de rechtbank.
Daarom krijgt de man een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dit moet hem ervan weerhouden om opnieuw de fout in te gaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!