Haagse route van Tour de France Femmes is bekend

Demi Vollering won in 2023 de Tour de France Femmes
Demi Vollering won in 2023 de Tour de France Femmes © ANP
DEN HAAG - Het parcours van de Tour de France Femmes gaat door Zuidwest, Laak, de Schilderswijk en het Zuiderpark, om in Kijkduin te finishen. De wielrensters gaan op 12 augustus in totaal 21 kilometer door Den Haag fietsen.
'Het wordt een historisch en sportief feest voor de hele stad. De inwoners verdienen deze route', zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Sport) in een verklaring. 'Zulke evenementen zijn meer dan alleen topsport. We inspireren meiden en jongeren door de hele stad om zelf op de fiets te stappen en het verbindt de stad.'
De ruim honderdvijftig wielrensters komen op 12 augustus in de middag Den Haag binnen op de Escamplaan. Vanaf daar rijden ze via de Lozerlaan en de Erasmusweg naar Laak en de Schilderswijk. Vervolgens gaan ze via de Loosduinsekade richting het Zuiderpark, waar ze een rondje maken. De etappe eindigt bij het vernieuwde Kijkduin, waar de finish op de Kijkduinsestraat ligt. Bredemeijer zegt 'ontzettend trots' te zijn op de route.

Uitgebreid programma

De gemeente gaat in aanloop naar de wedstrijd allerlei activiteiten organiseren, om jongeren en inwoners van Zuidwest te laten fietsen en bewegen. Bredemeijer wil hierdoor de stad bijeen brengen: 'Ik kijk er naar uit om met heel Den Haag de wielrensters te ontvangen en naar de eindstreep te juichen.'
Zo worden er door heel Den Haag sportieve activiteiten georganiseerd en worden Haagse middelbare scholen bezocht om het wielrennen te promoten. Eind mei wordt nog La Fête du Tour gehouden, een sprintrace op het Lange Voorhout waar ook topsporters en bekende Hagenaars aan mee doen.
Haagse Route Tour des France Femmes  2024 | Gemeente Den Haag
Haagse Route Tour des France Femmes 2024 | Gemeente Den Haag
Op 12 augustus zelf wordt een deel van het Zuiderpark omgetoverd tot een sportieve zone, waar diverse fietsactiviteiten gaan plaatsvinden, direct langs het parcours.

Haagse sportzomer

De Tour de France Femmes is onderdeel van de Haagse Sportzomer. Samen met de TeamNL Sport Experience (sportieve activiteiten in de stad tijdens de Olympische Spelen) en het EK Beachvolleybal op Scheveningen (13 tot en met 18 augustus) beloven deze evenementen een sportief getinte zomer in Den Haag.
De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus en telt acht etappes. Na de openingsetappe van Rotterdam naar Den Haag vindt er op 13 augustus een rit plaats van Dordrecht naar Rotterdam en later die dag een individuele tijdrit door Rotterdam. Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes naar Zuid-Limburg voor een etappe van Valkenburg naar Luik. De winnaars van de eerste twee edities waren Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023). De drie etappes zijn een samenwerking tussen Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!