Broedseizoen begonnen: 'Hond aan de lijn houden en op paden blijven'

Vosjes in het Haagse Bos
Vosjes in het Haagse Bos © Jeroen Odijk
DEN HAAG - Het broedseizoen is begonnen. De tijd waarin vossen, vogels reeën en andere dieren kleintjes krijgen. In Den Haag duurt het broedseizoen van 15 maart en 15 juli. Een periode waarin we extra moeten opletten om de natuur een handje te helpen, waarschuwt boswachter Willem.
'Het is mijn werk om de natuur te beschermen. In het broedseizoen is dat extra belangrijk', zegt boswachter Willem van gemeente Den Haag, op platform Het Haagse Groen.
De dieren planten zich in deze periode voort om hun soort in stand te houden. 'Elke soort is van belang voor ons ecosysteem. Daarom moet elk dier in deze periode veilig zijn en rust krijgen.'
© Valerie Kuypers
Maar bezoekers kunnen deze periode maken of breken. 'Wist je dat reeën, vossen en konijnen net zo bang zijn voor een hond als voor een wolf? En dat een broedende vogel die verschrikt wegvliegt vaak niet meer terugkeert naar het nest? En dat reeën door stress dagen later alsnog kunnen overlijden?' somt boswachter Willem op.
Het is belangrijk om de dieren niet te storen. Daarom wordt bezoekers gevraagd op de wandel- en fietspaden te blijven en de hond aan de lijn te houden. In sommige gebieden, waaronder het Westduinpark, geldt een aanlijnplicht.

Voorkom een boete

Als je je aan de regels houdt, geef je niet alleen de dieren rust maar voorkom je ook nog eens een boete. Die is voor een loslopende hond 100 euro en als je van het pad afgaat kost dat 109 euro. 'Iedereen is nodig om onze natuurlijke wereld te behouden', aldus de boswachter.
Boswachter Willem van gemeente Den Haag
Boswachter Willem van gemeente Den Haag © Valerie Kuypers

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!