Geen 15, maar 29 agenten gewond tijdens rellen Eritreeërs

Bij de rellen van zaterdagavond raakten uiteindelijk 29 politiemensen gewond
Bij de rellen van zaterdagavond raakten uiteindelijk 29 politiemensen gewond © Regio15
DEN HAAG - Het aantal agenten dat gewond is geraakt bij de Eritrese rellen op 17 februari blijkt dubbel zo hoog als eerder gemeld. Net na de rellen deelde de gemeente mee dat vijftien agenten gewond waren geraakt, maar tijdens een debat over de rellen liet burgemeester Jan van Zanen donderdag weten dat de teller ondertussen op 29 gewonden staat.
Tijdens het debat over de ernstige ongeregeldheden bij zalencentrum Opera begon Van Zanen met het slechte nieuws. 'Een aantal raadsleden vroeg hoe het met de politieagenten gaat in nasleep van de rellen', zegt de burgemeester. 'Eerst een vervelende mededeling, het zijn er ondertussen 29.' Het is niet duidelijk waarom het aantal gewonde agenten nu groter blijkt dan eerder gedacht.
De meeste verwondingen zijn van kleine aard. 'Het merendeel van de medewerkers is gelukkig weer aan het werk', aldus Van Zanen. 'Maandag de 25ste zal ik samen met de eenheidsleiding bezoek brengen aan de gewonden agenten om hen een hart onder de riem te steken en ik zal uw opmerkingen daar ook doorgeven.'

Geschokt

De Nederlandse Politie Bond liet direct na de rellen weten 'geschokt' te zijn door 'de bizar zware omstandigheden' waarin politiemedewerkers hun werk moesten doen. De bond maakte zich toen zorgen over de gevolgen voor 'collega's die soms letterlijk hebben moeten knokken voor hun leven en welzijn'.
De voorzitter van de bond, Nine Kooiman, zei dat het een wonder was dat er geen doden waren gevallen. Zij wees er verder op dat de agenten uit Den Haag anderhalf uur moeten wachten op hulp uit andere delen van het land. 'In die tijd bevonden ze zich min of meer in een oorlogsgebied. Bakstenen, vuur en stalen buizen kwamen door de bepantsering van de ME-busjes. Mensen hebben zich zelfs in de auto moeten weren met hun schild.'

Confrontatie

Bij Opera ontstonden een maand geleden rellen. In het zalencentrum aan de Fruitweg was toen een bijeenkomst van de regeringsgezinde Eritreeërs aan de gang. Tegenstanders van het dictatoriale regime zochten de confrontatie. Relschoppers gooiden met stenen, trokken verkeersborden uit de stoep en belaagden journalisten. Twee politievoertuigen en een touringcar werden in brand gestoken. In totaal werden zestien mensen aangehouden, onder meer vanwege openlijke geweldpleging.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!