Wethouder Robert Barker krijgt klap tijdens debat over strandhuisjes

Wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren)
Wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) © gemeente Den Haag/Frank Jansen
DEN HAAG - De Haagse wethouder Robert Barker heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering naar eigen zeggen een klap gekregen van een ondernemer. De raad sprak over de plannen voor het strand. Het is nog onzeker of de strandhuisjes daar na november 2025 mogen blijven staan. Een exploitant van de huisjes was het oneens met deze keuze en gaf de wethouder een klap op de arm. Volgens de partner van de ondernemer wilde hij een schouderklopje geven.
'Misschien merkt u dat ik een beetje van slag ben, maar dat komt omdat ik net geslagen ben door die betreffende ondernemer', zei wethouder Barker (Partij voor de Dieren) zichtbaar ontdaan tegen het einde van de discussie over de strandhuisjes. 'Dat is niet fijn en daarom heb ik wat moeite met de beantwoording, maar ik heb mijn best gedaan.'
Daarna verliet wethouder Barker de zaal. Raadsleden reageren geschokt op het nieuws. 'Een aantal collega's heeft iets gezien en de betrokkene is verzocht om het stadhuis te verlaten', sprak burgemeester Jan van Zanen na het vertrek van Barker. 'Dat heeft hij gedaan. Ik vind het buitengemeen treurig, maar er zijn emoties in het spel. Ik hoop dat we weer door kunnen gaan tot de orde van de dag, hoe moeilijk en ingewikkeld ook.'

Strandhuisjes

De escalatie volgde op een debat over de contouren van een nieuwe strandnota. In een nieuw bestemmingsplan zijn de strandhuisjes in Kijkduin niet opgenomen. In het stuk staat dat er nog moet worden beslist of ze er ook in de toekomst mogen blijven staan. Exploitanten van deze huisjes spraken donderdag opnieuw in om hun huisjes terug in het bestemmingsplan te krijgen.
De gemeenteraadsvergadering was al meerdere keren geschorst toen de klap werd uitgedeeld. Het CDA had daarvoor een motie ingediend om de strandhuisjes in het bestemmingsplan op te nemen, maar dit leidde tot onenigheid in de coalitie. Na een half uur schorsing was de coalitie er nog niet uit, maar wel werd besloten dat het CDA de motie mag indienen. De motie is met een nipte meerderheid aangenomen.

Schouderklopje

De exploitant is na de klap het stadhuis uitgezet. Volgens diens partner moet er niet al te veel gewicht aan de kwestie worden gegeven. Zij vertelde dat de exploitant de wethouder een hand wilde geven en daarbij ook een schouderklopje wilde geven. Dit gebeurde achter de raadsbankjes, wat volgens haar leidde tot een 'schrikreactie' bij de wethouder.
Wethouder Barker was later, toen er moest worden gestemd over de plannen, niet meer in de raadzaal aanwezig. Pas na de stemming schoof de wethouder weer aan. D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn sprak toen: 'We steken graag wethouder Barker een hart onder de riem, want we zagen dat hij zeer was aangedaan zojuist. Het is onacceptabel dat hij op deze manier zijn werk moet doen.'
Van Zanen antwoordde 'Hear hear'. Wordt vervolgd, we komen erop terug', waarna de overige raadsleden op hun tafels roffelden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!