Ondernemer biedt excuses aan na klap wethouder: 'Was vriendschappelijke schouderklop'

Robert Barker
Robert Barker © ANP
DEN HAAG - De klap die wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) donderdagvond van een Haagse ondernemer kreeg, was bedoeld als 'vriendschappelijke schouderklop'. Dat zegt Jeroen Struving, de betreffende ondernemer. Hij zegt dat dat helemaal niet de bedoeling was en biedt zijn excuses aan.
'Ik vind het ontzettend vervelend dat mijn handdruk met vriendschappelijke schouderklop aan wethouder Barker heel anders is ervaren door de wethouder', zegt Struving. 'Ik had dat niet moeten doen.' De ondernemer zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was.
'Het was vlak voor het debat waarbij wethouder Barker een paar keer een schorsing had aangevraagd. De raad ging weer bijna verder en ik wilde hem 'een prettige wedstrijd' wensen.' Struving zegt dat hij niet had verwacht dat Barker hiervan zou schrikken.

'Gevraagd om camerabeelden'

De Haagse ondernemer zegt meteen actie te hebben ondernomen om het misverstand uit de wereld te helpen. 'We hebben meteen aan de bode gevraagd of er camerabeelden zijn, zodat onafhankelijke personen dit moment feitelijk kunnen terugzien.'
Struving benadrukt dat hij altijd goed heeft samengewerkt met de wethouders. 'We hebben ook meermalen initiatief genomen om contact te krijgen met wethouder Barker om onze samenwerking te bespreken. Tijdens de schorsingen heb ik vele raadsleden even kort gesproken. Wethouder Barker was op afstand en daarom nam ik het initiatief om op hem af te stappen.'

Excuses

Hij hoopt dat ze de ontstane situatie snel achter zich kunnen laten. 'Ik hoop dat hij mijn excuses aanvaart en achteraf begrijpt wat mijn oprechte intentie was.'
De kwestie rond de strandhuisjes draait om een nieuw bestemmingsplan dat door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. In dat plan bleken de strandhuisjes niet te zijn opgenomen, tot grote schrik van de ondernemers. 'Met een pennenstreek zijn wij weggestreept van het strand', zei Struving donderdagmiddag aan het begin van de raadsvergadering.

Koers houden

Het steekt de ondernemer vooral dat een eerdere proef met de strandhuisjes al vanuit een Europese aanbesteding was goedgekeurd en dat ook de raad hiermee had ingestemd. 'En nu zijn wij plots niet meer bestendigd in het bestemmingsplan', zei hij. 'Dat voelt niet prettig.' Struving riep de raad op om 'koers te houden' en 'betrouwbaar te zijn'.
Uren later werd duidelijk dat de strandhuisjes voor problemen zorgden binnen de coalitie. Collegepartij CDA wilde, tegen de zin van wethouder Barker, een motie indienen waarin staat dat de strandhuisjes in het bestemmingsplan moeten worden opgenomen en dat het college een nieuwe huurovereenkomst voor de ondernemers moet uitwerken. Na een lange schorsing, waarin koortsachtig overleg werd gevoerd, diende het CDA de motie alsnog in.

Beetje van slag

Op dat moment maakte wethouder Barker duidelijk dat hij een klap had gehad. 'Misschien merkt u dat ik een beetje van slag ben', zei hij tijdens de vergadering. 'Dat komt omdat ik net geslagen ben door die betreffende ondernemer. Dat is niet fijn. Daarom heb ik wat moeite met de beantwoording, maar ik heb mijn best gedaan.'
Daar reageerde burgemeester Jan van Zanen vervolgens op door te zeggen dat enkele mensen hebben gezien wat er was gebeurd. 'Betrokkene is verzocht de zaal te verlaten en dat heeft hij gedaan. Ik vind het allemaal buitengemeen treurig, maar er zijn emoties in het spel. Ik hoop dat we erna weer kunnen overgaan tot de orde van de dag, hoe moeilijk en ingewikkeld ook', zei Van Zanen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!