Bouwstop in Den Haag Zuidwest afgewend, rechter wijst bezwaren bewoners af

Veel woningen in Den Haag Zuidwest verkeren in slechte staat
Veel woningen in Den Haag Zuidwest verkeren in slechte staat © ANP
DEN HAAG - Den Haag hoeft de bouw van 220 woningen in Den Haag Zuidwest niet stil te leggen. Bewonersorganisatie Bouwlust Vrederust en de stichting SOS Den Haag vrezen dat de nieuwbouw de leefbaarheid in de wijk onder druk zet en stapten naar de rechter om via een kort geding een bouwstop af te dwingen. Maar ze kregen geen gelijk. 'Bezwaren zijn niet zwaarwegend genoeg.'
De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en ontwikkelaar Heijmans kunnen opgelucht ademhalen. Ze mogen doorbouwen in de wijk de Zichten in Zuidwest. Zuidwest staat aan de vooravond van een omvangrijke renovatie waarvoor duizenden woningen worden gesloopt voor nieuwbouw.
Ook komen er tienduizend extra huizen bij. Dit moet de wijk, die kampt met veel armoede, slechte woningen en een hoge werkloosheid, een boost geven.

Geitenpaadje

Maar de klad dreigde er al bij de start van deze megaverbouwing in te komen. Eerst door een uitspraak van de Raad van State. Die vernietigde het bestemmingsplan Steenzicht en Ruimzicht, terwijl de sloop van twee woonblokken op die locatie al achter de rug is en de bouw afgelopen september is gestart.
In allerijl werd vervolgens een juridische uitweg gevonden om de bouw door te zetten.

Bouwstop afdwingen

Vervolgens stapten bewonersorganisatie Bouwlust Vrederust en de stichting SOS Den Haag naar de rechter om alsnog een bouwstop af te dwingen. Ze wilden de bodemprocedure - die later bij de Raad van State dient - niet afwachten, omdat ze vrezen dat er in de tussentijd 'onomkeerbare stappen' zullen worden gezet.
Reden voor de organisaties om een kort geding aan te spannen zijn de zorgen over de leefbaarheid en het parkeren in de wijk en de druk die door de plannen ontstaat op de voorzieningen. Bovendien zijn ze in strijd met het beleid dat de gemeenteraad heeft vastgelegd, zegt SOS Den Haag. De organisatie spreekt van een 'chaotisch en ondoorzichtig besluitvormingsproces'.

Zwaarwegend belang

De rechter geeft de bezwaarmakers geen gelijk. De bezwaren leveren volgens de rechter 'niet een zodanig zwaarwegend belang op dat zij het geheel stilleggen van de bouwwerkzaamheden rechtvaardigen'.
De rechter stelt hiermee de gemeente, Staedion en Heijmans in het gelijk. Zij willen niets weten van een bouwstop en vinden dat er 'zwaarwegende publieke belangen met het project zijn gemoeid'. Niet alleen omdat nieuwe woningen hard nodig zijn, maar ook omdat de vernieuwingsslag die de gemeente met Zuidwest wil maken, vertraging zou oplopen.

Sloopwoningen

Bovendien is de bouwplanning erop gericht dat de bewoners die twee jaar geleden hun huis uit moesten vanwege sloop, zo snel mogelijk terug kunnen naar een nieuwe woning. Een bouwstop zou dit vertragen en zou bewoners 'onevenredig hard in hun belangen raken'. Daar gaat de rechter dus in mee.
Staedion en Heijmans reageren opgelucht op de uitspraak. 'Wij zijn blij dat de uitspraak uitvalt in het voordeel van de bewoners in de wijk en woningzoekenden', schrijft Staedion in een gedeeld statement. 'De bouw van 220 woningen in Steenzicht kan onverminderd doorgaan. Daarbij blijven wij in gesprek met alle betrokkenen en omwonenden en houden voor ogen dat het maatschappelijk belang boven individuele belangen moet gaan.'

Belangenafweging

Alhoewel de uitspraak een tegenvaller is voor de bezwaarmakers ziet Peter Drijver van SOS Den Haag ook lichtpuntjes. 'De rechter heeft enkel een belangenafweging gemaakt', zegt hij. 'Maar de rechter ziet ook de strijdigheden die wij hebben ingediend, alleen schuift hij die door naar de bodemprocedure.' Volgens SOS Den Haag geeft de rechter hiermee aan dat de start van de operatie in Zuidwest 'nauwelijks slechter had kunnen beginnen'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!