Kiezers én demonstranten bij Russische ambassade: 'We stemmen op iedereen behalve Poetin'

Russen in de rij bij de ambassade
Russen in de rij bij de ambassade © ANP
DEN HAAG - Bij de Russische ambassade in Den Haag staan honderden mensen in de rij. Russen die in Nederland wonen, kunnen zondag bij de ambassade hun stem uitbrengen voor de presidentsverkiezing. Een aantal daarvan gebruikt deze gelegenheid om te protesteren tegen president Vladimir Poetin. 'Not this man.'
De verkiezingen in Rusland zijn vrijdag begonnen, zondag is de laatste dag dat kan worden gestemd. Om 10.00 uur stonden al mensen bij de ambassade in Den Haag. Even later is de rij zelfs al honderden meters lang. Hij slingert over de Andries Bickerweg, waar de ambassade gevestigd is, en loopt door over de Groot Hertoginnelaan. Er is extra politie aanwezig rondom de ambassade.
De weduwe van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny heeft opgeroepen tot protesten tijdens de stembusgang. Ze vroeg Russen massaal op het middaguur te gaan stemmen. Maar in de praktijk is het lastig om te zeggen wie in de rij van enkele honderden mensen protesteert en wie er echt van plan is een stem uit te brengen, meldt Omroep West.
Bij de ambassade ook mensen met wit-blauw-witte-vlaggen
Bij de ambassade ook mensen met wit-blauw-witte-vlaggen © Omroep West
Voor de ambassade staan ook mensen met de vlag in de kleuren wit-blauw-wit. Dat is een vlag die symbool staat voor de oppositie van Rusland. 'Als je hier in de rij staat, ben je hier eigenlijk wel uit protest tegen het regime', vertelt een Rus die ook voor de ambassade staat. 'Lang niet iedereen uit de rij is hier echt om te stemmen.'
Een vrouw vertelt dat ze speciaal rond 12.00 uur in de rij is gaan staan. 'We weten dat het niks verandert, maar als je ziet hoeveel mensen komen opdagen. Dit is een mooi teken van eenheid.' Ze is van plan om straks in het stemhokje 'Navalny' op het stembiljet te schrijven zodat het ongeldig wordt.
Een paar jonge Russen die zo'n drie kwartier in de rij staan zijn ook afgekomen op de oproep. Ook zij zijn van plan om het biljet ongeldig te maken. 'We stemmen op iedereen behalve Poetin', zegt een van de mannen. In de drie andere tegenkandidaten op het stembiljet heeft de groep geen vertrouwen.

Stoepkrijt en bloemen

Bij de ambassade staan ook enkele demonstranten. Ze scanderen de naam van Navalny. Een vrouw draagt een bord met de tekst 'Not this man' en afbeeldingen van Vladimir Poetin. Veel van demonstranten dragen een wit met blauwe vlag van de oppositie. Op de stoep naast de ingang van de ambassade schrijven kinderen met stoepkrijt. 'Russia without Putin', valt te lezen.
Een enkeling legt verse bloemen bij het hek van de ambassade. Daar is sinds de dood van Navalny een gedenkplek voor hem verrezen, met foto's, teksten, bloemen en kaarsjes. De politie heeft de straat van de ambassade afgesloten voor verkeer, groepjes agenten houden toezicht.
Lange rijen bij de ambassade
Lange rijen bij de ambassade © Den Haag FM
Navalny had eerder ook opgeroepen op 17 maart precies om 12.00 uur Russische tijd te gaan stemmen. Hij overleed op 16 februari op 47-jarige leeftijd in een strafkamp, onder verdachte omstandigheden.
De Russen die in de rij staan voor de ambassade worden in koppeltjes binnengelaten. De Russen lopen eerst langs een bloemenzee voor de overleden Navalny.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!