Pro-Palestijnse activisten besmeuren kantoor van ministerie van Buitenlandse Zaken met rode verf

Het Rijkskantoor is beklad met rode verf
Het Rijkskantoor is beklad met rode verf © Palestine Action
DEN HAAG - Een groep pro-Palestijnse activisten heeft maandagochtend het Rijkskantoor aan de Rijnstraat in Den Haag met rode verf besmeurd. In dat kantoor zit onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De activisten eisen dat de financiering aan de in de Gazastrook gevestigde VN-hulporganisatie UNRWA niet wordt stopgezet. 'Dat is een belangrijke levenslijn voor twee miljoen Palestijnen'.
De actie is uitgevoerd door een 'autonome actiegroep' als onderdeel van een grotere activistenbeweging genaamd Palestine Action. Zij beschuldigen de Nederlandse overheid van 'medeplichtigheid aan de genocide in Palestina'. Naast rode verf zijn er ook foto's van Palestijnse kinderen op de glazen wand van het gebouw gehangen. Het bekladde stuk is inmiddels afgezet om schoongemaakt te worden.
Diezelfde groep was ook betrokken bij de demonstratie bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam afgelopen week, toen de Israëlische president Isaac Herzog daar was. Eerder werden onder meer het Ministerie van Defensie, het Marineterrein in Amsterdam en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum beklad.

UNRWA

De actiegroep zegt zich grote zorgen te maken over het stoppen van de financiering aan de VN-organisatie UNRWA, dat hulp verleend aan Palestijnse vluchtelingen. Volgens de Israëlische overheid waren twaalf medewerkers van het UNRWA betrokken bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Daarop zette Nederland, samen met nog een aantal andere landen, de financiering stil.
Volgens de activisten is er geen concreet bewijs voor die claim van de Israëlische overheid, en heeft het stopzetten van financiering grote gevolgen voor Palestijnen. 'Zonder financiering kan UNRWA geen levensreddende medicijnen en voedsel leveren terwijl 560.000 mensen aan hongersnood lijden en kinderen sterven. Het stopzetten van de financiering van UNRWA is onmenselijk en vergroot het lijden van de Palestijnen in Gaza. Deze beslissing moet worden teruggedraaid en de financiering van UNRWA hervat.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!