Rechter veegt bezwaren van tafel: Drievliet mag toch 8 meter hoge uitkijktoren bouwen

Attractiepark Drievliet mag van de rechter tóch een 8 meter hoge uitkijktoren bouwen
Attractiepark Drievliet mag van de rechter tóch een 8 meter hoge uitkijktoren bouwen © ANP
DEN HAAG - Attractiepark Drievliet mag van de rechter tóch een acht meter hoge uitkijktoren bouwen, ondanks bezwaar van de gemeente Den Haag. Het park vroeg de vergunning al in 2020 aan, maar dat paste volgens de gemeente niet in het bestemmingsplan. Die bezwaren heeft de rechter nu van tafel geveegd, waardoor het park met de bouw kan beginnen.
Toen Drievliet de omgevingsvergunning voor de toren begin 2020 aanvroeg, werd die aanvankelijk wel verleend. Maar nadat duidelijk werd wáár Drievliet de toren wilde bouwen, deed een buurtbewoner zijn beklag. Naar aanleiding van dat bezwaarschrift, trok de gemeente de omgevingsvergunning in augustus van dat jaar weer in.
Het zit zo: voor Drievliet gelden twee verschillende bestemmingsplannen: 'cultuur en ontspanning' en 'recreatie'. Onder 'cultuur en ontspanning' valt het oostelijke deel van het park. Daar mogen volgens het bestemmingsplan attracties, zoals bijvoorbeeld achtbanen, worden gebouwd. Onder 'recreatie' in het westelijke deel van het park, vallen dan weer alle andere activiteiten. Drievliet wilde de uitkijktoren bouwen op dat laatste deel.
Volgens de gemeente mag dat niet, omdat een uitkijktoren een attractie is en daarom niet in dat stuk van het park zou mogen worden gebouwd. Zo'n uitbreiding van het attractiepark zou in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Maar daar was de rechter het klaarblijkelijk niet mee eens, valt te lezen in de uitspraak. Die stelde dat het plaatsen van de uitkijktoren helemaal geen uitbreiding is van het park. 'Immers, het perceel is al onderdeel van het familiepark zodat alleen al daarom van een uitbreiding geen sprake is.'

Uitkijktoren is géén attractie

Ook dat de uitkijktoren een attractie is, zag de rechter anders. Het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen definieert een attractie namelijk als: 'Al dan niet permanent geïnstalleerde inrichting ter voortbeweging van personen, die bestemd is voor vermaak of ontspanning en die aangedreven wordt door een niet-menselijke energiebron.'
En omdat er bij een uitkijktoren geen sprake is van zo'n energiebron, vond de rechter dat die dan ook niet als attractie gezien mag worden. 'De rechtbank ziet daarom geen aanleiding voor het oordeel dat eiseres, vanwege de zonering, verplicht is de uitkijktoren te realiseren binnen de bestemming Cultuur en Ontspanning.'
Met de uitspraak van de rechter heeft Drievliet officieel vrij spel om de uitkijktoren te bouwen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het management van het park was maandag niet direct beschikbaar voor een reactie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!