Brandblusbedrijf blijkt veroorzaker van ernstige PFOS-vervuiling in Haagse wijk

De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS
De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS © John van der Tol
DEN HAAG - Een bedrijf dat blandbussers onderhoudt en blustrainingen geeft, is waarschijnlijk de bron van de ernstige PFOS-vervuiling in de Haagse wijk Leidschenveen. Dat meldt onderzoeksplatform Pointer op basis van een brief van de officier van justitie. Het bedrijf wordt niet vervolgd, omdat de vervuiling hoogstwaarschijnlijk per ongeluk gebeurd is.
Het begon allemaal in augustus vorig jaar, toen uit een meting van het slootwater bij bedrijventerrein Forepark bleek dat daar de kankerverwekkende stof PFOS in zat. Het Hoogheemraadschap Delfland meette maar liefst 260 nanogram PFOS per liter water. Ter vergelijking: normaal gesproken mag er maximaal 0,65 nanogram PFOS per liter in het slootwater zitten. Ook in een aangrenzende woonwijk bleek het slootwater veel te veel PFOS te bevatten.
Na de ontdekking werd de sloot al zodanig afgedamd dat het vervuilde water niet verder de woonwijk in zou trekken. Bewoners werden afgeraden om te zwemmen in de sloot. Over de oorzaak van de vervuiling was op dat moment nog niks bekend. Volgens sommige buurtbewoners waren hun honden zelfs ziek geworden na het drinken van het vervuilde slootwater.
PFOS is een PFAS-soort. PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Aangifte

Het vervuilde slootwater leverde flink wat consternatie op. Eén buurtbewoner deed aangifte tegen de toen nog onbekende vervuiler. Daarop startte de politie een onderzoek, wat uiteindelijk leidde tot het brandblusbedrijf op Forepark. Maar de officier van justitie heeft geconcludeerd dat het bedrijf niet vervolgd zal worden.
'Het is aannemelijk dat de firma voor (een deel van) de PFOS-vervuiling verantwoordelijk is', schrijft de OvJ in de brief die in handen is van Pointer. Tegelijkertijd stelt hij dat 'echter niet zeker is' dat het bedrijf de enige veroorzaker is. 'In het verleden hebben meer bedrijven (zoals deze) op het Forepark gezeten.'

Verkeerd aangesloten afvoer

Dan telt ook nog mee dat het niet volledig aan het bedrijf te wijten is dat de PFOS in de sloot terecht is gekomen. Dat zou namelijk het resultaat zijn van een verkeerd aangesloten afvoer, die van de spoelbak waarin de oude brandblussers gereinigd worden. In oude blussers kan PFOS zitten en door de verkeerd aangesloten afvoer kwam dat niet in het riool, maar in de sloot terecht.
'Zij hebben niet met opzet de sloot vervuild en hoewel de verkeerde aansluiting misschien eerder had kunnen worden ontdekt, is hun schuld daaraan niet zo zwaarwegend dat ze daarvoor moeten worden vervolgd', schrijft de OvJ. Inmiddels is de spoelbak wél goed aangesloten.
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat meer bedrijven op Forepark hun afvoeren niet goed hebben aangesloten. Hoeveel dat er precies zijn en welke stoffen daarbij mogelijk in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen, is nog onbekend. Daarover komt de gemeente later met meer nieuws.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!