Verdachte dood Orlando Boldewijn alleen schuldig aan niet bellen 112, veel lagere straf

Bloemen voor Orlando Boldewijn | Foto links: Regio15
Bloemen voor Orlando Boldewijn | Foto links: Regio15
DEN HAAG - De teleurstelling is groot en de tranen hebben gevloeid bij de nabestaanden van Orlando Boldewijn na het vonnis van het gerechtshof. Roy B., de man die ze verantwoordelijk houden voor de dood van Orlando, is in hoger beroep veroordeeld tot tien weken gevangenisstraf. Er was 3,5 jaar cel geëist. Orlando verdronk in februari 2018 in de Blauwe Loper in Den Haag na een seksdate. Het gerechtshof veroordeelde B. alleen voor het niet bellen van de hulpdiensten toen hij Orlando in het water zag spartelen.
B. en de 17-jarige Orlando hadden op de avond van 18 februari 2018 vermoedelijk een betaalde seksdate op de ponton van Roy B. die in de Haagse wijk Ypenburg lag. Na afloop zette B. hem weer aan de kant af. Hoe Boldewijn vervolgens in het water is beland is altijd onduidelijk gebleven. Vast staat wel dat Roy B. Orlando in het ijskoude water heeft zien spartelen, hem om hulp heeft horen roepen en vervolgens niets heeft gedaan.
Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat juridisch vertalen naar mishandeling met de dood als gevolg. Volgens het hof is er op geen enkele wijze sprake van mishandeling en heeft B. niet op strafrechtelijke wijze gehandeld. Het hof noemt het moreel onverantwoord dat hij niet 112 gebeld heeft. 'Het is onbegrijpelijk en niet invoelbaar dat hij geen hulp ingeschakeld heeft van de hulpdiensten.' Orlando zou overigens volgens het gerechtshof vrijwel zeker ook overleden zijn als de hulpdiensten wel ingeschakeld waren. Door het ijskoude water waren de overlevingskansden heel klein.

Veel onnodig leed

B., die niet bij de uitspraak aanwezig was, werd aangerekend dat hij nooit openheid van zeken gegeven heeft over wat er gebeurd is voordat Orlando in het water terechtkwam en dat hij niet aangegeven heeft waar hij in het water lag. Daardoor duurde het meer dan een week voordat Orlando gevonden werd, wat veel onnodig leed bij de nabestaanden veroorzaakt heeft.
Van de maximale twaalf weken gevangenisstraf voor het niet inschakelen van de hulpdiensten legde het hof er uiteindelijk tien weken op. Er ging een week af, omdat B. na bedreigingen moest verhuizen en een week omdat het proces zo lang geduurd heeft. Na het vonnis richtte de rechter zich tot de nabestaanden. 'Ik kan me voorstellen dat dit een bittere pil voor u is. Maar wij moeten naar de feiten kijken en hadden geen andere optie dan deze uitspraak.'

'Doet onvoldoende recht'

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat weten dat de opgelegde straf voor zijn cliënte 'onvoldoende recht doet aan de zaak'. 'Zoals het gerechtshof terecht overwoog komt de mate waarin iemand een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, niet in alle gevallen overeen met het morele verwijt dat iemand wordt gemaakt.'
Een poging in 2019 van de SP om de wetgeving naar aanleiding van de dood van Orlando aan te passen te veranderen haalde het niet. De partij wilde het niet helpen van iemand in levensgevaar classificeren als misdrijf in plaats van een overtreding waardoor er hogere straffen mogelijk waren geweest.

Zwijgrecht

De rechtbank legde B. 44 maanden cel op in 2020. Hij ging in hoger beroep, maar beriep zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!