Waarschuwing na aanval op zeehondjes: 'Honden aan de lijn op strand'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Regio 15
DEN HAAG - Afgelopen maanden zijn op het Haagse strand verschillende zeehondjes door honden aangevallen, meldt de gemeente Den Haag. Daarom is het advies: hond aan de lijn en houd zelf altijd minimaal 30 meter afstand. In het voorjaar luieren zeehondenpups vaak op het strand. Zeehonden en loslopende honden zijn volgens de gemeente 'geen goede combi'.
Als het broedseizoen op zijn einde loopt, rusten de zeehondenpups in het voorjaar vaak uit op het strand. Zeehonden hebben rust en ruimte nodig. Een zeehond op het strand ligt of te luieren of hij is ziek of gewond, honden aan de lijn en afstand houden is het devies. 'Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat er niet meer zeehondenpups gewon draken', zegt Robert Barker, wethouder van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.
Boswachter Willem van gemeente Den Haag: 'Zeehonden schrikken van honden die rennend en blaffend op ze afkomen. Ze raken gestrest en kunnen gewond raken als honden te dichtbij komen. Bijtincidenten overleven ze vaak niet. Hou daarom je harige vriend, ook je lieve gezinshond, aan de lijn. Zo bezorg je de zeehond een ontspannen dag.'

Borden met adviezen?

Zeehonden raken ook gestrest van mensen, die 30 meter afstand houden is dus niet voor niets. Raak het dier ook niet aan en probeer het dier niet terug de zee in te jagen. De zeehond ligt niet voor niets op het strand. 'Dat klinkt misschien logisch, maar begin maart kregen handhavers nog een melding van mensen die een zeehond hadden geprobeerd te aaien', aldus de gemeente.
Zeehonden zien er lief uit, maar zijn gevaarlijk, waarschuwt Willem. 'We snappen dat de pups er schattig uitzien, maar ze kunnen heel hard bijten. Je bent zo een paar vingers kwijt.' Het zeehondje dat onlangs was aangevallen, is overigens opgehaald door Zeehondencentrum Pieterburen.?Op verschillende plekken op het strand staan extra borden met de adviezen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!