Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat geen onderzoek doen naar Eritrese rellen

Politieagenten bij de rellen aan de Fruitweg
Politieagenten bij de rellen aan de Fruitweg © ANP
DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt geen onderzoek in naar de rellen rondom de Eritrese bijeenkomst in Den Haag. De OVV is volgens de wet niet bevoegd om onderzoek te doen naar gebeurtenissen rond de openbare orde.
Het was een uitdrukkelijke wens van een meerderheid van de Haagse gemeenteraad om de OVV in te schakelen om de rellen rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg onder de loep te nemen.
Op zaterdag 17 februari liep het daar compleet uit de hand toen tegenstanders van het Eritrese regime afkwamen op een feest met aanhangers van de Eritrese regering.
Meerdere ruiten van Opera gingen eruit. De gevel is zwartgeblakerd
Meerdere ruiten van Opera gingen eruit. De gevel is zwartgeblakerd © Regio15
Al snel werd duidelijk dat de Haagse gemeenteraad een extern, onafhankelijk onderzoek wilde laten uitvoeren naar de rellen. Burgemeester Jan Zanen (VVD) stelde zelf twee gerenommeerde onderzoeksbureaus voor, maar een meerderheid van de gemeenteraad wilde liever de OVV.
Die zou volgens de gemeenteraad de meest geschikte instantie zijn 'om voorrang te krijgen bij het verrichten van een onderzoek naar de precieze oorzaken van de rellen', stond in de aangenomen motie van Hart voor Den Haag en het CDA.
OVV-voorzitter Chris van Dam was eerder Tweede Kamerlid namens het CDA
OVV-voorzitter Chris van Dam was eerder Tweede Kamerlid namens het CDA © ANP / Bart Maat
Maar de OVV slaat over, zo heeft OVV-voorzitter Chris van Dam in een brief aan Van Zanen laten weten. Die schrijft de voorzitter na een persoonlijk gesprek met de burgemeester.
'Ik heb u in dit gesprek aangegeven dat de Onderzoeksraad zelf beslist of hij wel of niet een onderzoek instelt, dat vragen en oproepen uit de samenleving - en zeker vanuit een democratisch gelegitimeerd orgaan als de Haagse gemeenteraad - daarbij zwaar wegen, maar dat de Raad daarbij altijd gebonden is aan de geldende wettelijke kaders, in het bijzonder waar het gaat om zijn mandaat.'
De schade aan zalencentrum Opera is enorm
De schade aan zalencentrum Opera is enorm © Omroep West
Volgens Van Dam mag de OVV geen gebeurtenissen onderzoeken rond de openbare orde. 'Wij hebben getracht een invalshoek te vinden op grond waarvan een onderzoek door de Onderzoeksraad uitgevoerd zou kunnen worden, maar deze niet gevonden', schrijft hij.
'De gebeurtenissen rondom de rellen hebben een zeer grote openbare orde component. Hierdoor is er geen wettelijke bevoegdheid voor de Onderzoeksraad om dit specifieke geval te onderzoeken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!