Brandend voorwerp naar Israëlische ambassade gegooid

Zware beveiliging rond de Israëlische ambassade in Den Haag
Zware beveiliging rond de Israëlische ambassade in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Een man heeft donderdagmorgen een brandend voorwerp richting de Israëlische ambassade in Den Haag gegooid. Dat meldt de politie. In de buurt is verdachte aangehouden. Ook heeft de politie een rugzak aangetroffen. Die wordt onderzocht. Een groot deel rondom de ambassade is afgezet. De Israëlische ambassadeur in Nederland spreekt van een 'onacceptabele aanval'.
De politie doet onderzoek en heeft een zwarte rugtas die voor de ambassade lag, meegenomen voor onderzoek. Het incident gebeurde rond 10.50 uur bij de ambassade aan de Johan de Wittlaan. 'Niemand raakte gewond', aldus de politie.
Wat er precies naar de ambassade is gegooid, is nog in onderzoek, zegt een woordvoerder van de politie. Of sprake is van een vuurwerkbom of een molotovcoktail is dan ook nog niet duidelijk. 'We weten wel dat het lichte brandschade heeft veroorzaakt', aldus de woordvoerder in het radioprogramma Lunchroom Lash.

Alle mogelijke maatregelen

De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, noemt het 'onacceptabel' dat een dergelijke aanval kan plaatsvinden in ons land. 'Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. We vertrouwen erop dat de autoriteiten alle mogelijke maatregelen nemen om dergelijke aanvallen te voorkomen', laat hij in een verklaring op X weten.
De ambassadeur vindt dat de actie van vanmorgen niet op zich staat. 'Dit bewijst de gevaarlijke gevolgen van de zorgwekkende trend van toenemende haat en opruiing. Deze haat kan niet getolereerd worden.'
Het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) spreekt op social media van 'een nieuwe stap in een glijdende schaal van haat en geweld tegen Joden en de Joodse staat Israël'.

Zwaarbewapende agenten

Rond het gebied is veel politie, waaronder zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. Ook zijn explosievenexperts aanwezig. De politie laat weten dat er op dit moment geen sprake is van een gevaarlijke situatie.
Er zijn al weken extra beveiligingsmaatregelen rondom de ambassade van Israël. De straat voor het pand werd afgezet met hekken met zwarte schermen en er gold een tijdje een noodbevel. Sinds een maand is de straat weer vrijgegeven, maar 'de bewaking wordt onverminderd voortgezet', zei burgemeester Jan van Zanen.
De woordvoerder van de politie zegt dat mede door die strenge beveiliging al snel een verdachte kon worden aangehouden in de omgeving van de ambassade. Het is nog niet bekend of de beveiliging van het gebied rond de ambassade weer wordt opgeschroefd na het incident van donderdag. De woordvoerder: 'Dat is een vraag die nog beantwoord moet worden.'

'Schande'

Een aantal politieke partijen reageert met afschuw op de gebeurtenissen. 'Een schande dat dit gebeurt in de 'stad van Vrede en Recht', aldus Sebastian Kruis van de PVV.
Pieter Omtzigt, landelijk leider van NSC: 'Dit soort aanvallen tegen ambassades is onacceptabel: goed dat de verdachte onmiddellijk is aangehouden bij deze aanval op de Israëlische ambassade.' VVD-Kamerlid Ingrid Michon noemt de gebeurtenissen 'vreselijk'. 'De zichtbare, verscherpte beveiligingsmaatregelen blijken dus ontzettend hard nodig. Sterkte aan betrokkenen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!