Zorgen over gezondheid: gemeente vervangt grond Koningsplein

Wethouder Robert Barker
Wethouder Robert Barker © gemeente Den Haag/Frank Jansen
DEN HAAG - Den Haag stopt met het gebruik van Duomix. Dat is een restproduct uit de hoogovens dat wordt gebruikt bij het verharden van onder meer speeltuinen. Ook wordt de ondergrond van het Koningsplein vervangen. Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt.
Het besluit om te stoppen met het Duomix volgt op klachten van gebruikers van het plein. Zij hadden bijvoorbeeld last van tranende ogen en hoestbuien. Verder ontdekten mensen die hier jeu des boules spelen metaal in de grond.
Mede daarom kaartte de Partij voor de Dieren het gebruik van Duomix in de gemeenteraad aan. De politiek nam een voorstel van de partij aan om te stoppen met deze vorm van verharding.
Wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, milieu) laat in een verklaring weten dat het gebruik van Duomix wettelijk is toegestaan. 'Maar we nemen de zorgen van bewoners serieus. Uit voorzorg gaan we daarom de ondergrond vervangen, zodat volwassenen en kinderen hier zonder zorgen gebruik van kunnen maken.'

Gezondheidsrisico's

Duomix is een een restproduct van de staalhoogovens. Het wordt vaak gebruikt als verharding voor wandel- en fietspaden. Het bevat het schadelijke element vanadium. Het is bekend dat dergelijke restproducten in grote hoeveelheden mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen, aldus de gemeente. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bij het gebruik van Duomix grenswaarden voor maximale concentraties voor het milieu worden overschreden.
Daarom komt er nu een einde aan het gebruik in Den Haag. Barker: 'Als gemeente staan we voor het milieu en de gezondheid van mensen, daarom gaan we uit voorzorg stoppen met het gebruik van dit restproduct van de hoogovens. Ik vind het belangrijk dat we de stad opbouwen uit materialen die mens en milieu niet schaden.'

Onacceptabel

De Partij voor de Dieren laat in een reactie weten 'opgelucht' te zijn met het besluit om te stoppen met Duomix en het verwijderen van de stof van het Koningsplein. 'Een zwaar vervuilende stof gebruiken als ondergrond voor een speeltuin is onacceptabel’, aldus raadslid Leonie Gerritsen. ‘Kinderen zitten met hun handjes in deze stof te spelen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!