Uittips Den Haag: Holi, Movies that Matter en strand schoonmaken

Viering van Holi-Phagwa in de Haagse wijk Transvaal in 2023
Viering van Holi-Phagwa in de Haagse wijk Transvaal in 2023 © ANP
DEN HAAG - Trek kleren aan die vies mogen worden en dompel je onder in een feest van kleur en muziek. Want maandag is het holi. Dat wordt traditioneel groots gevierd in Wijkpark Transvaal. Maar er is deze week nog veel meer te doen in Den Haag. Je leest het in de uittips van deze week.

Kleur en muziek

Een feest van kleur en muziek. Het Wijkpark Transvaal is maandag 25 maart het toneel van Haagse Holi Hangámá. Holi wordt dan over de hele wereld gevierd door een miljard mensen. Het is, aldus de organisatoren, een 'gebundelde viering van een aantal culturele hoogtij momenten, die meestal de overwinning van het goede op het kwade symboliseren'. Door elkaar te besprenkelen met de diverse kleuren is je afkomst niet zichtbaar en ook niet relevant.
Het wordt in het wijkpark van 13.00 uur tot 18.00 uur gevierd met een cultureel feest, een optocht en een podiumprogramma. De traditionele Holi-optocht heeft dit jaar een nieuwe route: vanaf het festivalterrein loopt die via het Hobbemaplein, vervolgens via de De Heemstraat, Delftselaan, de Paul Krugerlaan naar het Paul Krugerplein. Na een korte stop op het Paul Krugerplein wordt er teruggelopen naar het Wijkpark Transvaal.

Strand schoonmaken

Meehelpen het strand schoonmaken en korting krijgen op een bezoek aan Sea Life. Het kan zaterdagochtend om 10.30 uur. Iedereen die zich aanmeldt voor de opschoonactie van Sea Life op Scheveningen kan dan een jute tas en grijper ophalen bij de hoofdingang. Na het inleveren van een volle tas ontvangen de 'opschoners' 50 procent korting na 14.00 uur.
Op zaterdag 23 maart is de 22ste editie van de Landelijke Opschoondag. Dit is de grootste jaarlijkse voorjaarsschoonmaak waarbij straten, pleinen en parkjes worden ontzien van zwerfafval. Sea Life begint dicht bij huis. 'Als we beginnen met het schoonhouden van onze leefomgeving draagt dat al bij aan een schonere Nederlandse kust. Wij roepen iedereen op om samen de Scheveningse Boulevard, het strand en alles daaromheen op te schonen,' stelt Michelle Hoeneveld, General Manager van SEA LIFE Scheveningen.

De seizoenen in beeld

Natuur, schilderkunst en poëzie komen samen in de tentoonstelling Sprekende bomen. Een ode aan onze bedreigde natuur, met werken van de Nederlandse schilder Christiaan Kuitwaard (1965) en schrijver Jan Kleefstra (1964). De tentoonstelling is van 22 maart tot en met 21 juli 2024 te zien in De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort 7-F in Den Haag.
Kuitwaard en Kleefstra gingen ongeacht het weer vier seizoenen lang elke week op pad. Ze werkten steeds ruim een uur in stilte en gaven zich daarbij volledig over aan de natuur. Volgens het museum is het resultaat 'zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en 'wijsheid' van onze bomen'.
Christiaan Kuitwaard, Bos tussen Beetsterzwaag en Hemrik 2 juli 2022, 9.55-11.30 uur
Christiaan Kuitwaard, Bos tussen Beetsterzwaag en Hemrik 2 juli 2022, 9.55-11.30 uur © uit de collectie van de kunstenaar

Films over mensenrechten

Het Movies that Matter Festival is één van 's werelds meest toonaangevende mensenrechtenfilmfestivals. Het vindt dit jaar plaats van 22 maart tot en met 30 maart. Zoals ieder jaar staan de zalen van Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui negen dagen lang met ruim negentig films, programma's en debatten in het teken van mensenrechten, maatschappelijke onderwerpen en de geëngageerde film. Dit jaar staat Turkije als land centraal. Er zijn films, panels en tentoonstellingen over het land. Tijdens Movies that Matter worden ook negen prijzen uitgereikt.
Alle informatie vindt je op de website van Movies that Matter.

Susan Smit wordt geïnterviewd

De bekende schrijfster Susan Smit is zaterdagmorgen om 11.00 uur te gast bij het filiaal van boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Zij wordt daar geïnterviewd door Ivan Borghstijn naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe boek 'Alles wat beweegt'. Ook gaat zij signeren.
Bij de winkels van Paagman is het nog tot en met zondag feest vanwege de Boekenweek 2024. Iedereen die voor minimaal 15 euro aan Nederlandse boeken koopt, krijgt het boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking' van de grootste - en Haagse - schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot.
De toegang tot het interview met Susan Smit is gratis. Wel moet je je aanmelden.

Klussen aan een schip

Steek je liever de handen uit de mouwen en houd je meer van klussen dan van opruimen, dan kan je meehelpen met klussen aan de Enterprise, het korpsschip van het Zeekadetkorps Den Haag. Dat 102 jaar oude schip moest eind februari worden gekeurd en is nu weer terug op de vertrouwde plek op de Binckhorst, aan de Saturnusstraat tegenover de Caballero fabriek.
Tussen 11.00 en 17.00 uur kan je meehelpen met klussen. De werkzaamheden zijn vooral gericht op de verduurzaming van de Enterprise. Het Zeekadetkorps Den Haag helpt jongeren hun weg naar een nautische opleiding of arbeidsplaats te vinden. Het is een van de weinige jeugdverenigingen midden in de Binckhorst.
De Enterprise is terug op de Binckhorst
De Enterprise is terug op de Binckhorst © Zeekadetkorps Den Haag

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!