Verdriet en feeststemming wisselen elkaar af tijdens drukke benefietavond voor Jeffrey Huf

Een gezellige sfeer op de benefietavond voor Jeffrey Huf
Een gezellige sfeer op de benefietavond voor Jeffrey Huf © Omroep West
DEN HAAG - Een feestje, met als doel geld op te halen voor Hagenees Jeffrey Huf. Donderdagavond was het bij evenementenlocatie Arc Avenue in de Binckhorst in Den Haag een komen en gaan van artiesten en bekende Haagse hoofden uit het uitgaansleven. En van medewerkers, die belangeloos meewerken. Portiers, schoonmakers, maar ook de artiesten. De man om wie alles draait, Huf zelf, ontbrak helaas het grootste deel van de avond.
Even lijkt het of oude tijden uit het Haagse uitgaansleven herleven: er staat een fikse rij voor de deur. Huf is duidelijk populair. Het gaat niet goed met hem, ook zijn andere onderbeen dreigt geamputeerd te worden. Na een paar weken ziekenhuis is hij sinds kort weer thuis, behoorlijk verzwakt.
'Hij is inderdaad naar huis. Hij was hier even, maar ik heb hem zelf ook niet gezien', zegt Kamil Koca. Hij is een goede vriend van Jeffrey en organiseerde samen met drie anderen deze benefietavond. 'Ik hoorde dat hij even binnen is geweest, maar het was te zwaar voor hem.'

Dubbel gevoel

Koca geeft toe dat de avond een nogal dubbel gevoel kent. 'Ja, het is inderdaad gek feest te vieren in de wetenschap dat Jeffrey zo ziek is. We zijn verdrietig, maar we feesten ook. En we halen natuurlijk geld voor hem op, daar gaat het vanavond om.'
Met het geld moet de experimentele behandeling worden betaald die Huf heeft laten overkomen uit het buitenland. Het gaat om 'fagen', kort samengevat: bacteriën die het specifieke virus kunnen aanvallen dat Jeffrey in zijn voet heeft. Die behandeling wordt in Nederland niet erkend en dus is er geld nodig.

Petten en T-shirts

'En wat er overblijft gaat naar stichting Buitenbeentje. Die helpt kinderen die in een soortgelijke situatie als Jef zitten', zegt Koca tegen Omroep West. Terwijl op de achtergrond zanger Robbie te Pas het publiek vrij makkelijk los krijgt, zien we naast het podium een kraampje. Daar liggen allerlei petten, T-shirts en andere zaken met de tekst 'Buitenbeentje' erop.
'Wilt u een pet kopen? Het is voor het goede doel', zegt een vrouw die in de stand staat. Ons antwoord hoort ze niet, omdat de hele zaal inmiddels 'een eigen huis, een plek onder de zon' meezingt. In de accordeonversie, welteverstaan.
Jake Hampel, omringd door zijn huisgenotes
Jake Hampel, omringd door zijn huisgenotes © Omroep West
Jake Hampel is er ook. Hij weet er alles van hoe het is om zo ziek te zijn. 'Ik herken mij erg in zijn verhaal', zegt hij. 'Je gezondheid is niet te koop.' Hampel kent Jeffrey Huf al van jongs af aan. 'Toen hij veertien jaar was, reed hij met mij mee naar discotheek Locomotion in Zoetermeer. Daar stond ik als portier aan de deur.'
Later zou Huf als dj draaien tijdens feesten die Hampel organiseert. 'En zo zijn we samen ouder geworden. Wel jammer dat hij hier nu niet is, maar hij moet aan zijn herstel werken. Dat begrijp ik natuurlijk. En zijn weerstand is natuurlijk ook slecht, straks loopt hij hier nog wat op, tussen al die mensen.'

'Fijn dat er zoveel mensen zijn'

Druk is het zeker. En dat al vroeg op de avond, want er werd gestart met een diner voor het goede doel. Daar deden maar liefst 120 mensen aan mee. 'Het ruikt hier nog steeds naar hachee', roept iemand. Ondertussen wisselen het Nederlandse levenslied en beukende beats elkaar naadloos af.
Robbie te Pas krijgt het publiek direct lekker los
Robbie te Pas krijgt het publiek direct lekker los © Omroep West
Er hangt die heerlijke typisch Haagse sfeer: mannen met dikke kettingen en zongebruinde vrouwen voorzien van glimmende designertasjes hebben overduidelijk plezier met elkaar. Er wordt gedanst, gesjanst en gedronken.
'Ook die drankomzet gaat allemaal naar het goede doel', zegt organisator Kamil. 'Fijn dat er zoveel mensen zijn. Het is toch een moeilijke tijd voor iedereen, ook financieel. Dat die fagen niet vergoed worden is een kwalijke zaak', wil hij ook nog even kwijt.

Eerst bakkie, dan dansen

Dan zien we een stel op een bankje zitten, een beetje op de achtergrond. Het blijken Syl en haar man. Uit, hoe kan het ook anders, Den Haag. 'We kennen Jeffrey via via. Ik kom voor de muziek, maar ook om hem te steunen. Ik vind het wel erg hoor dat hij zo ziek is', zegt ze.
Of ze ook nog gaat dansen? Syl hoeft daar geen moment over na te denken. 'Nou, dan drink ik eerst even mijn biertje op. Maar ik ga zo zeker wel een dansje wagen hoor. Of ik anders niet durf zonder dat biertje? Dat klopt wel', zegt ze lachend.

Sfeer zit er goed in

En dan willen we toch nog even weten hoeveel de avond heeft opgebracht. We klampen Kamil nog één keer aan, die inmiddels vrolijk zijn armen om verschillende bekenden heen slaat. De sfeer zit er duidelijk echt goed in. 'Echt fijn voor Jeffrey dat hier zoveel mensen zijn', zegt hij.
'Wij staan hier lekker te drinken, maar we hebben natuurlijk wel in ons achterhoofd dat hij misschien zijn been kwijtraakt.' Met die donaties komt het wel goed, denkt hij. 'Ik denk zeker wel dat we over de 10.000 euro heengaan.'

Opbrengst nog niet bekend

Exacte getallen heeft hij nog niet. 'Dat komt nog wel. Ik app je als ik honderd ruggen heb opgehaald', zegt Kamil breed lachend. 'Maar het is hoe dan ook een serieus bedrag. Ik ben er echt super blij mee.'
We sturen Jeffrey nog een appje om te vragen hoe het met hem gaat, maar er komt geen antwoord. Hopelijk ligt hij lekker te slapen en knapt hij een beetje op. In de Binckhorst wordt voorlopig zeker niet geslapen. Huf zelf mag er dan niet zijn, de sfeer die hij altijd weet op te roepen hangt er zeker. De drank vloeit rijkelijk en onder luid gejoel wordt weer het volgende dansnummer ingezet. Met accordeons, dat spreekt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!