Uitbreiding betaald parkeren Rustenburg-Oostbroek en Laakkwartier van de baan

Het parkeervenster in de wijken Laak, Laakhavens en Rustenburg-Oostbroek blijven hetzelfde
Het parkeervenster in de wijken Laak, Laakhavens en Rustenburg-Oostbroek blijven hetzelfde © Den Haag FM
DEN HAAG - Het uitbreiden van het betaald parkeren in Rustenburg-Oostbroek en Laakkwartier gaat niet door. De oude situatie, van voor 1 februari, blijft van kracht. Dat betekent dat er in het gebied in grote lijnen alleen in de avonduren moet worden betaald voor het parkeren. Dat heeft wethouder Arjen Kapteijns vrijdagmiddag bekendgemaakt.
'Het college heeft besloten om deze maatregel, ondanks eerdere besluitvorming, in deze twee gebieden alsnog op te schorten en de venstertijden dus terug te draaien naar de oude situatie zoals deze was voor 1 februari 2024', schrijft wethouder Arjen Kapteijns aan de gemeenteraad.
Het maximum van drie bewonersvergunningen per adres blijft wel van kracht. Het college blijft erbij dat de parkeerdruk in Rustenburg-Oostbroek en Laakkwartier overdag hoog is. Dat leidde ook tot het besluit om ook overdag betaald parkeren te laten gelden.

Communicatie niet goed

Communicatie daarover is niet goed verlopen, erkent de wethouder. 'Zo werden de vergunninghouders in Rustenburg-Oostbroek hierover pas begin januari geïnformeerd. Bewoners en ondernemers zonder parkeervergunning zijn nog later op de hoogte gesteld van de aanpassing. Ook de bewoners van Laak zijn helaas niet op tijd op de hoogte gesteld van de maatregelen.'
Toen de bewoners en ondernemers wel werden geïnformeerd, bleek er veel weerstand te zijn tegen de plannen. Al zegt de wethouder dat er ook voorstanders van de plannen waren.

Niet in alle straten

Na gesprekken in de wijken is nu een nieuwe afweging gemaakt: de aanpassing van de zogenoemde venstertijden wordt opgeschort. Dat gebeurt mede omdat de overlast nu overdag niet in alle straten wordt ervaren. Dat betekent dat de oude tijden gelden: was dat eerst alleen in de avond, dan blijft dat zo. Als voorheen ook overdag moest worden betaald, dan blijft dat van kracht.
Systemen worden aangepast en de bebording in Rustenburg-Oostbroek wordt vervangen, aangezien daar al borden hingen met de nieuwe tijden. Werkzaamheden daarvoor beginnen eind deze maand. Bewoners, bedrijven en instellingen die vanwege de nieuwe tijden een parkeervergunning hebben aangeschaft voor Rustenburg-Oostbroek kunnen deze beëindigen en krijgen het geld terug.

Geld terug

In Laakkwartier waren er nog geen aanpassingen gedaan, waardoor er niets hoeft te worden teruggedraaid. Onderdeel van het besluit is wel dat de vergunningsgebieden Laakkwartier en Laakhaven niet worden samengevoegd. In Laakhaven moet nog steeds wel ook overdag worden betaald voor het parkeren. Ook hier kunnen mensen, bedrijven en instellingen geld terugkrijgen als ze een vergunning hebben aangeschaft vanwege de uitbreiding van de tijden waarop betaald moest worden.
'Dit is geen lichtzinnig besluit', zegt Kapteijns (GroenLinks, verkeer) in een toelichting van het besluit. 'Maar de uitbreiding van het venster is ook geen silver bullet (zilveren kogel, red.) om het probleem in de avond op te lossen.'

Nieuw systeem

Wat volgens Kapteijns wel een wezenlijk verschil gaat maken, is een nieuw systeem voor parkeervergunningen. Dit systeem, dat in de loop van 2025 uitgerold wordt, is gekoppeld aan de basisregistratie personen (BRP). Dat betekent dat de gemeente kan controleren of een eigenaar van een parkeervergunning nog wel op hetzelfde adres woont.
Het huidige systeem is volgens de wethouder nu vertroebeld met vergunningen voor auto-eigenaren die niet meer in deze wijken wonen.

Kosten

De gehele operatie kost de gemeente ongeveer 270.000 euro. Het grootste deel van de kosten (170.000 euro) komt van Rustenburg-Oostbroek, aangezien hier de borden al waren aangepast en deze nu opnieuw moeten worden vervangen.
Ook voor Laakkwartier worden kosten gemaakt. Dat wordt geraamd op een ton. De extra inkomsten van het betaald parkeren in de wijken was nog niet in de begroting opgenomen, dus de gemeente loopt geen inkomsten mis. Maar wethouder Kapteijns benadrukt daarbij ook dat het verdienen aan betaald parkeren 'niet het doel is' van de maatregelen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!