In Laakhavens komen duizenden woningen en zo gaat het gebied er straks uitzien

DEN HAAG - Duizenden woningen, winkels, kantoren en voorzieningen. En dat in groen, duurzaam gebied waar de voetganger centraal staat. Zo moet Laakhavens er de komende jaren gaan uitzien, is het idee van de gemeente.
In Laakhavens is met een klein beetje fantasie nu nog een heel klein beetje het industriële karakter van vroeger te zien. Maar het gebied gaat de komende jaren flink op de schop. Hier worden 9000 woningen gebouwd, er komt een groot stadspark én winkels en kantoren. Hoe het er uit moet komen te zien, staat in een zogeheten beeldkwaliteitsplan, dat vrijdag is gepresenteerd.
Een van de grootste uitdagingen is om het gebied veel groener te maken, stelt wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling). Op dit moment is een derde van de wijk bebouwd. De helft is verhard en slechts dertien procent is water en groen.
De wethouder wil deze verdeling 'totaal op zijn kop zetten'. In de toekomst bestaat iets meer dan de helft van Laakhavens uit water en groen. Een kwart is dan bebouwd en de rest verhard. En het moet ook snel. Een groot deel van de veranderingen moet al over zes jaar zijn afgerond, stelt hij.

Twee hoge torens

Een van de eerste nieuwe ontwikkelingen is het project Escher Gardens. Dat bestaat uit twee nieuwe woontorens van 156 meter en 165 meter hoog. Hierin komen 1.250 woningen, kantoorruimte en ruimte voor voorzieningen zoals winkels en horeca. De torens worden gebouwd tussen het Mondriaancollege en het stationsplein Hollands Spoor aan de Waldorpstraat. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk volgend jaar.
Het beeldkwaliteitsplan Laakhavens-Hollands Spoor beschrijft hoe de gebouwen (architectuur) en de openbare ruimte eruit moeten zien. Bijvoorbeeld welke materialen en kleuren er moeten komen. En aan welke voorwaarden toekomstige projecten moeten voldoen. Het plan stelt de voorwaarden voor ontwerpers, waaraan de toekomstige bouwplannen en de openbare ruimte moeten voldoen. Bewoners, ondernemers en belanghebbenden hebben meegedacht tijdens het maken van het beeldkwaliteitsplan.
Volgens wethouder Van Asten is het belangrijk om, als zo'n groot gebied op de schop gaat, een idee te hebben van hoe het er moet komen uit te zien. 'Met dit plan geven we duidelijkheid voor iedereen die in Laakhavens wil bouwen: hier staan we samen voor aan de lat', stelt hij in een verklaring. 'We willen het oude havenkarakter van Laakhavens behouden, maar we willen er ook een Haagse buurt van maken die klaar is voor de toekomst.'

'Unieke Haagse wijk'

Volgens hem wordt Laakhavens 'een unieke Haagse wijk', met een mix van industriële geschiedenis, de Nieuwe Haagse school en hedendaagse architectuur. Maar wie hier wil bouwen staat dus wel een aantal eisen te wachten. 'Die moet dus meebouwen aan een groene, waterrijke stadswijk met respect voor de historie van het gebied, waar de voetganger centraal staat.'
De bouwplannen voor Laakhavens staan niet op zichzelf. Het gebied ligt in een deel van de stad dat de gemeente het Central Innovation District (CID) noemt. Die is de driehoek tussen de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. Hier worden de komende jaren 20.500 nieuwe woningen gebouwd.
De bewoners van Den Haag kunnen ook hun mening geven over het plan. Het ligt van 22 maart tot 2 mei ter inzage. Tijdens deze periode mag iedereen zijn of haar ‘zienswijze’ op het plan indienen. Op basis daarvan kan het op onderdelen nog wijzigen. Na afloop van deze periode gaat het naar de gemeenteraad om erover te oordelen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!