Waarschuwingslat nog steeds vaak aan gort gereden, beloofde actie gemeente blijft uit

Een hoogteportaal bij Den Haag CS wordt steeds kapotgereden
Een hoogteportaal bij Den Haag CS wordt steeds kapotgereden © Omroep West
DEN HAAG - De zogeheten hoogteportalen bij Den Haag Centraal worden nog steeds voortdurend aan gort gereden en dat kost veel geld. Vorig jaar was de schade bijna 30.000 euro. Een paar jaar geleden beloofde de gemeente snel met een plan te komen, maar dat is er nog steeds niet.
De kosten lopen inmiddels flink op. Ging het in 2022 nog om een schadebedrag van zo'n 10.000 euro, in 2023 was het totale bedrag gestegen tot 28.986 euro, blijkt uit nieuw onderzoek van Omroep West. Het gaat dan om geld dat nodig is om deze rood-wit gestreepte palen op hoogte steeds weer te vervangen. Die staan naast het Den Haag Centraal bij de Zwarteweg en de Oranjebuitensingel.
De palen zijn bedoeld om het viaduct waarover tramlijnen 2,3,4 en 6 van de HTM het station binnen- of uitrijden te beschermen. Maar elke keer rijden er dus te hoge voertuigen tegenaan, met alle kosten van dien. Enig voordeel: ze beperken geregeld nog enigszins de schade.

Waarom gaat het steeds mis?

'De gemeente is momenteel aan het proberen de schade te verhalen bij de veroorzakers', zegt een woordvoerder. Of dat lukt, blijft onduidelijk. Het is wel een opmerkelijke situatie. Uit navraag blijkt dat er in totaal in de stad nog vijf van deze hoogteportalen staan. Maar alleen bij het centraal station gaat het steeds mis.
De gemeentewoordvoerder kan dat niet verklaren. 'Er staan borden en op allerlei manieren wordt aangegeven dat je er met een hoog voertuig niet langs kan. Maar op de één of andere manier blijft het toch fout gaan. Ik heb daar geen specifieke verklaring voor.'
Het hoogteportaal in onbeschadigde toestand
Het hoogteportaal in onbeschadigde toestand © Omroep West
Toch is het probleem al veel langer bekend. Een jaar geleden had er al een plan moeten liggen. Waarom duurt het toch allemaal zo lang? Dat heeft te maken met een verkeersbesluit dat moet worden genomen. En dat gaat niet altijd even snel, blijkt.
'De gemeente is om schades te voorkomen nog steeds voorstander van een afsluiting van de weg. De verschillende mogelijkheden daarvoor zijn inmiddels in kaart gebracht. Het realiseren van deze afsluiting is een uitgebreid proces, waarbij uitvoerig rekening moet worden gehouden met de bereikbaarheid van verschillende instanties aan de Zwarteweg en de Oranjebuitensingel.'

'Oplossing vóór de zomer'

Er zou volgens de gemeente inmiddels wel schot in de zaak zitten. 'Er worden momenteel gesprekken over gevoerd. We verwachten voor de zomer met een definitief besluit te komen.' In de tussentijd blijven de kosten waarschijnlijk oplopen.
Het is niet voor het eerst dat langdurig wachten op een verkeersbesluit de Haagse belastingbetaler op kosten jaagt. Door het langdurig uitblijven van zo'n besluit rond de ingang van het Hagaziekenhuis moest de gemeente bijvoorbeeld al eerder meer dan 200.000 euro extra aftikken aan een bedrijf dat verkeersregelaars verhuurt. Die ook nog eens met regelmaat bijna in slaap vielen, omdat er heel weinig verkeer was.

Belastinggeld gaat in rook op

Verkeersdeelnemers die niet goed opletten, joegen de gemeente ook al op kosten met de naastgelegen horrorpollers aan de Escamplaan. Doordat meer dan vijftig automobilisten onbedoeld tegen de palen botsten, zat Den Haag met een schadepost van 1,6 miljoen euro in de maag. De pollers op die locatie zijn inmiddels (ook veel later dan beoogd, waardoor veel mensen vrolijk doorreden waar dat niet mocht) vervangen door camera's.
Zuur detail voor de gemeente: die camera's worden beheerd door het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. En dus kan de 'omzet' daarvan niet op het IJspaleis worden besteed, maar verdwijnt het geld in de zakken van de landelijke overheid.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!