Prostitutie, zwartwerkers, drugs en mes aangetroffen bij grote controle Escamp

Mes en drugs in beslag genomen
Mes en drugs in beslag genomen © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Prostitutie in woningen, illegale onderhuur, zwartwerkers, drugsvondsten en mes en drugs in beslag genomen. Bij een grote handhavingsactie in stadsdeel Escamp hebben de politie, gemeente en andere instanties afgelopen donderdag veel misstanden ontdekt. Er boetes, bekeuringen en waarschuwingen uitgedeeld.
Er werd onder meer gecontroleerd in het openbaar vervoer. Daarbij werd een drugshond ingezet. De viervoeter sloeg aan bij zes personen. In die gevallen is drugs gevonden en in beslag genomen.
'Een persoon die met zijn scooter in de buurt van de tramhalte stond werd gecontroleerd en bleek een mes bij zich te hebben.' Het wapen is in beslag genomen en de eigenaar heeft een boete gekregen.
In totaal zijn 78 boetes uitgedeeld voor het niet tonen van een geldig vervoersbewijs. Twee personen stonden gesignaleerd en moesten een boete van 164 euro betalen.

Controle sociale huurwoningen

Bij verschillende sociale huurwoningen in het stadsdeel werden misstanden vastgesteld. In twee woningen bleek dat de oorspronkelijke huurder al een koopwoning in Den Haag had. De huurwoning bleek illegaal onderverhuurd te worden. In een derde geval werd een woning verhuurd aan illegalen. De vreemdelingenpolitie doet onderzoek.
In een vierde geval hoorde de woning bij een bedrijfspand, maar bleek de woning onrechtmatig onderverhuurd te worden. Ook was er in de bedrijfsruimte een slaapplaats te zijn gemaakt. De huurder was ook ingeschreven bij een andere sociale huurwoning.
Prostitutie in woning
Prostitutie in woning © Gemeente Den Haag
In een vijfde woning bleek een sekswerker te werken, die persoon is meegenomen voor verhoor en hulpverlening. Het vermoeden bestaat dat de sekswerker onrechtmatig in Nederland is. in de desbetreffende woning was ook fraude gepleegd met de energiemeter. De netbeheerder heeft gas en elektra meteen afgesloten. 'De huurder besloot direct zijn huurcontract op te zeggen', meldt de gemeente. In totaal komen vijf sociale huurwoningen nu weer beschikbaar voor woningzoekenden.
In het stadsdeel werden ook ondernemingen gecontroleerd. In zes van de veertien gevallen was alles in orde. Bij andere zaken werd zwartwerkend personeel aangetroffen. Ook is er door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een boete uitgedeeld omdat voeding niet was gekoeld. Daarnaast volgde een waarschuwing voor ontbrekende, juiste etiketten op verpakkingen.
Verkeerscontrole parkeerplaats aan de Noordweg
Verkeerscontrole parkeerplaats aan de Noordweg © Gemeente Den Haag
Bij een controle van het verkeer zijn 220 personenauto’s en 65 scooters gecontroleerd. Zes scooters hebben een WOK-melding gekregen en moeten opnieuw gekeurd worden. In een geval bleek een scooter rond te rijden met een inklapbaar kenteken, waardoor deze niet te zien is bij flitspalen. Ook reed de bestuurder 70 kilometer per uur. Het voertuig is in beslag genomen.
Bij de andere voertuigen zijn 60 overtredingen waargenomen. Dat gaat van getinte ruiten, verlichting die niet op orde was tot kinderen die zonder gordel in de wagen zaten. Er zijn 25 boetes uitgedeeld voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs. In zes gevallen zat de bestuurder met een telefoon achter het stuur. Bij de controle heeft de gemeentelijke belasting zeven keer beslag gelegd, voor 14.833 euro. Er is een keer direct 1.222 euro betaald.
Er werden ook boetes uitgeschreven aan 23 foutparkeerders: auto's stonden op de stoep en in de berm. Daarnaast zijn 56 fietswrakken uit de wijk verwijderd. Door het handhavingsteam zijn ook boetes uitgedeeld voor het overtreden van het alcholverbod.
De handhavingsactie was een samenwerking van Haagse Pandbrigade, Staedion, Hof Wonen, Handhavingsteam Escamp, Mulderteam, HEIT, Politie Eenheid Den Haag, HTM, AVIM, Brandweer Den Haag (VRH), NVWA, douane, Stedin, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), sociale dienst (SZW) en gemeentelijke belastingdienst.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!