Oversteekplaats Benoordenhoutseweg nog steeds te gevaarlijk, partijen pleiten voor maatregelen

De Benoordenhoutseweg
De Benoordenhoutseweg © gemeente Den Haag
DEN HAAG - De oversteekplaats op de Benoordenhoutseweg van het Haagse Bos naar Benoordenhout is, ondanks maatregelen, nog altijd een gevaarlijk stuk weg voor voetgangers. Dat blijkt uit het feit dat de flitspalen daar na slechts een halfjaar al landelijk bovenaan staan qua bekeuringen. Reden om meer maatregelen te nemen, vinden GroenLinks, D66 en ChristenUnie/SGP.
Deze maand werd bekend dat de flitspalen op de Benoordenhoutseweg goed zijn voor honderden bekeuringen per dag voor automobilisten die te hard rijden. Richting Wassenaar werden in een halfjaar 36.131 bekeuringen uitgedeeld en richting Den Haag waren dat er 18.609. Daar bovenop komen nog eens 1286 automobilisten die zijn geflitst voor door rood rijden: zeven per dag.
'Zelfs met de flitspalen houden automobilisten zich niet aan de regels', verzucht Peter Mekers (D66) in Bob Staat Op. Maarten De Vuyst (GroenLinks) vult aan: 'We weten dat nu, dankzij de flitspalen, heel objectief.'

Meer maatregelen

Het is tijd voor méér maatregelen, stellen de raadsleden. Want ondanks het in 2021 geïnstalleerde verlichte zebrapad en de flitspalen, is er volgens hen klaarblijk nog veel werk aan de winkel om de oversteekplaats veilig te maken.
'Er is een flitscamera gekomen, maar aan de inrichting van de weg zelf is niks veranderd', legt Mekers uit. 'Het is nog steeds een tweebaansweg met een busbaan ernaast. Het is één lange strook asfalt, en de middenberm is nog steeds te smal. Er moet iets aan de inrichting veranderen om de auto's te dwingen om langzamer aan te doen.'
Daarnaast rijden er volgens De Vuyst ook nog eens veel bestuurders voorbij die achter het stuur zitten met een telefoon in de hand. 'Ik heb er zelf een uur gestaan met bewoners, en je ziet mensen die naar beneden kijken op het moment dat ze bij de oversteekplaats komen. Dan zie je dus niet of er iemand loopt of dat je door rood rijdt. Er kan bijvoorbeeld een camera komen die appende bestuurders op de bon kan slingeren.'

Bewoners strijden al 25 jaar voor veiligere weg

De raadsleden scharen zich daarmee bij de omwonenden van de Benoordenhoutseweg, die zich al langer zorgen maken om de veiligheid van hun kinderen. 'Scholieren durven niet over te steken, omdat er nog steeds zo hard wordt gereden. Wat wij voorstellen, is om de weg te vernauwen. Ook zouden vrachtwagens zonder bestemmingsverkeer Den Haag de N14 moeten nemen', zegt Olivier Post.
Post maakt zich, samen met andere bewoners, al 25 jaar hard voor een veiligere Benoordenhoutseweg. 'Wij willen dat de weg anders wordt ingericht, zodat het onmogelijk wordt gemaakt om zo hard te rijden. Nu staan er flitspalen, maar dat betekent niet dat bestuurders niet alsnog door rood rijden of zich niet houden aan het snelheidslimiet.'
Omwonenden schreven eerder deze maand nog een brief aan de gemeente waarin ze onder meer eisen dat de Benoordenhoutseweg wordt afgesloten voor vrachtverkeer, met uitzondering voor trucks die richting Den Haag rijden. Daarnaast eisen ze, net als de raadsleden, een bredere middenberm met meer ruimte voor overstekende voetgangers om te staan.

Twee jaar verder

Twee jaar geleden vond er een ongeluk plaats bij de oversteekplaats waarbij een jong kind zwaargewond raakte. Daarvoor werd een bestuurder aangehouden. De partijen vroegen toen al om ingrepen aan de inrichting van de weg.
'Er is toegezegd dat die er op langere termijn zouden komen, bijvoorbeeld door het aanleggen van een goede, bredere middenberm. Daarvan willen we nu wel weten wanneer ze komen. We snappen dat ze niet meteen gerealiseerd worden, maar we zijn nu ook twee jaar verder.'
De raadsleden van GroenLinks en D66 hebben, samen met Judith Klokkenburg-Reedeker van de ChristenUnie/SGP, schriftelijke vragen ingediend over de oversteekplaats.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!