Identiteit in Den Haag geëxecuteerd oorlogsslachtoffer na 82 jaar achterhaald

Ereveld in Loenen
Ereveld in Loenen © Ministerie van Defensie
DEN HAAG - Na bijna 82 jaar is de identiteit van een oorlogsslachtoffer, begraven op het Nationaal Ereveld Loenen, achterhaald. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om Petrus Albertus van Dieren, hij werd op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd.
De Duitse bezetter executeerde Van Dieren op 24 juli 1942 op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Een jaar eerder was hij gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een overval op een distributiekantoor in Amsterdam. Hij werd met anderen ter dood veroordeeld.
Na de oorlog werden zijn stoffelijke resten gevonden in een massagraf op de Waalsdorpervlakte. Identificatie was toen niet mogelijk en daarom werd hij als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld Loenen.

DNA-onderzoek

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft zijn identiteit na bijna 82 jaar alsnog kunnen achterhalen. Uit onderzoek bleek dat Van Dieren zich waarschijnlijk zou bevinden onder de onbekende doden op het ereveld. Dankzij DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een nabestaande hadden DNA afgestaan.
De BIDKL, de Oorlogsgravenstichting, het NFI en het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) begonnen in 2018 een project om de zogeheten ‘honderd van Loenen' te identificeren. Het BIDKL onderzocht de stoffelijke resten van 103 onbekenden die op het ereveld begraven liggen. Met als doel hen alsnog een naam te geven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!