Welzijnsorganisatie wil hulp gemeente nieuw onderkomen: 'We kunnen niet leuren met de ouderen'

Stichting Eekta in de Boylestraat
Stichting Eekta in de Boylestraat © Den Haag FM
DEN HAAG - Welzijnsorganisatie Eekta moet alsnog het pand aan de Boylestraat in het Valkenboskwartier verlaten. Reden daarvoor is dat de huur voor het pand door de gemeente is opgezegd. 'Wij gaan vechten voor ons Eekta', zegt voorzitter Waheeda Amirkha in het radioprogramma Lunchroom Lash. Met een petitie hoopt de organisatie het voor elkaar te krijgen dat er een nieuwe plek wordt gevonden door de gemeente. Die petitie is inmiddels ruim 1.200 keer ondertekend.
Stichting Eekta is al vijftig jaar een sociaal cultureel centrum voor Hindoestanen. De organisatie richt zich met vrijwilligers op ouderenwerk en de bestrijding van eenzaamheid. 'Zodat ze maximaal kunnen participeren in de Haagse samenleving', zegt voorzitter Amirkha. 'We bieden twee tot drie keer per dag een activiteit aan voor onze ouderen', vult secretaris Savitri Changoe aan. 'Ze gaan naar een plek waar ze zich vertrouwd voelen. Dat is Eekta voor hen.'
Maar nu moet Eekta het pand in het Valkenboskwartier verlaten. 'We horen van de gemeente Den Haag dat er andere plannen zijn voor het gebouw. Wij moeten per 1 juli weg', zegt Amirkha. In 2021 werd al besloten dat de stichting zou moeten vertrekken, maar het contract werd steeds met een jaar verlengd. En daar komt nu een einde aan. 'De gemeente kan niet van ons verwachten dat we even snel op zoek gaan naar een andere locatie', vindt Changoe.

'We kunnen niet leuren met de ouderen'

De organisatie vindt dat de gemeente moet helpen met het vinden van een nieuwe plek, zeker omdat Eekta al zolang op dezelfde plek in de wijk zit. De gemeente zegt juist dat huisvesting een zaak is van een organisatie zelf, al erkent ze dat het vinden van een eigen pand 'in de praktijk moeilijk haalbaar' is. 'Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daar gaat het om', vindt Amirkha.
Omdat de huur is opgezegd is het ook problematisch om subsidie te krijgen. 'We kunnen niet garanderen dat we er straks nog zijn', zegt Changoe stellig.
© Den Haag FM
Een wisselende locatie zou niet goed zijn voor de doelgroep, vindt de voorzitter. 'We kunnen niet leuren met de ouderen', zegt Changoe. 'Daarbij kun je ons als vrijwilligersorganisatie niet vragen om steeds afspraken te moeten maken.'
De petitie moet duidelijk maken dat er steun is vanuit de omgeving. De online petitie is ruim 1.200 keer getekend, daarnaast zou er sprake zijn van vele fysieke handtekeningen. Op 4 april zouden mensen ook willen inspreken bij de politiek. 'De inzet is om ons te helpen met het vinden van een geschikte locatie. Deze onduidelijkheid maakt mensen boos.'
Eekta krijgt steun van de grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag. Partijleider Richard de Mos vindt het onacceptabel dat de gemeente de huur heeft opgezegd zonder dat er zicht is op alternatieve huisvesting. 'Zo ga je als gemeente niet om met een stichting die van cruciaal belang is voor de Hindoestaanse gemeenschap in Den Haag', stelt hij.
De Mos wijst er ook fijntjes op dat er in Den Haag geen Hindoestaanse Nederlander is die de organisatie niet kent. 'Bij Eekta zien ze gelijkgestemde mensen en vinden ze een stukje van hun identiteit terug. De bezoekers krijgen er ook praktische hulp bij het invullen van formulieren en voorlichting. Die voorlichting en begeleiding is steeds vaker nodig nu veel mensen aan het vergrijzen zijn.'
Hart voor Den Haag noemt de stichting 'een essentiële pijler' voor de Hindoestaanse gemeenschap. 'Zonder een geschikte locatie zal de stichting niet in staat zijn haar belangrijke diensten voor de senioren voort te zetten.' Volgens hem tonen ook de vele handtekeningen onder de petitie aan 'hoezeer de Hindoestaanse gemeenschap achter stichting Eekta staat en hoe urgent deze kwestie is'.

Relatie met gemeente nu beter

De organisatie kwam bijna drie jaar geleden al in de problemen. Omdat delen van het pand werden onderverhuurd aan een kinderdagverblijf werd de huur opgezegd door de gemeente. Ook werd de subsidie vanwege tegenvallende resultaten afgebouwd. De stichting erkende later dat er zaken niet goed waren gegaan en hoopte dat ze alsnog door kon gaan. In 2022 bleek dat de stichting toch geld kreeg van de gemeente en in het pand aan de Boylestraat mocht blijven.
Ook toen werd een petitie gestart en overhandigd aan de gemeente. De bestuursleden zeggen in de uitzending van Lunchroom Lash dat de relatie met de gemeente nu beter is en dat eerdere problemen geen rol spelen in de huidige situatie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!