Prins Bernhardviaduct moet Hatta De Kom-viaduct worden: 'Eerbetoon aan hun verzet'

Mohammed Hatta (links) en Anton de Kom (rechts)
Mohammed Hatta (links) en Anton de Kom (rechts) © GroenLinks Den Haag
DEN HAAG - Het Prins Bernhardviaduct moet volgens GroenLinks een nieuwe naam krijgen. De partij wil eer betonen aan verzetsheld en schrijver Anton de Kom en de eerste Indonesische vicepresident Mohammed Hatta. Het viaduct moet naar hen worden vernoemd, ook al omdat dat prins Bernhard lid is geweest van de NSDAP.
'Van iemand die zich vrijwillig aansloot bij de NSDAP naar iemand die in het echte verzet zat en dat met zijn leven moest bekopen in een nazi-concentratiekamp', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Maarten De Vuyst. 'Groter kan het contrast, en dus ook de kans, niet zijn.' Vorig jaar bleek dat prins Bernhard lid was van de NSDAP. Archivarissen vonden toen zijn lidmaatschapskaart van de politieke partij van Adolf Hitler in het Koninklijk Huisarchief.
GroenLinks wil het viaduct, dat het Centrum met Bezuidenhout verbindt, omdopen tot het Hatta De Kom-viaduct. Hiermee wil de partij erkenning voor Anton de Kom, een Surinaamse verzetsheld die vocht tegen kolonialisme en tegen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en Mohammad Hatta, de eerste vicepresident van Indonesië en een belangrijk persoon in het onafhankelijkheidsstrijd van het land.

Wonend in Bezuidenhout

De keuze voor de twee heren komt niet uit het niks, want zowel De Kom als Hatta hebben in Bezuidenhout gewoond. Tijdens het interbellum woonde De Kom aan de Hendrick Zwaardecroonstraat terwijl hij zijn beroemde boek 'Wij slaven van Suriname' schreef. Hatta schreef tijdens zijn verblijf in een Nederlandse cel 'Indonesia Merdeka', het betoog dat uiteindelijk de basis vormde van de Indonesische onafhankelijkheidsproclamatie.
De Vuyst: 'Daarmee vonden in het Bezuidenhout dus cruciale gebeurtenissen plaats voor de Nederlandse (de-)koloniale geschiedenis. 'Toch is daar niets van terug te zien.' Hiermee wil de partij ook verandering in de wijk brengen, want Bezuidenhout wordt nu nog gekenmerkt door straatnamen uit de koloniale periode, zoals de Jacob Mossel-, Johannes Camphuijs- en Hendrik Zwaardecroonstraat.

Brug of park

Donderdagochtend ging het college van burgemeester en wethouders kort in op het idee van GroenLinks. 'Het college is bereid om het zichtbaar te maken in Bezuidenhout', zegt wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, Buitenruimte). 'Een brug vernoemen of een toekomstig park zijn daarbij mogelijkheden.'
Toch reageert Barker terughoudens op het idee om het viaduct een andere naam te geven. 'Het beleid is om nog niet bestaande straten een naam te geven, omdat je anders adressen moet wijzigen', aldus de wethouder.
De Vuyst reageert hierop dat er niemand aan het viaduct woont en dat het gemeentebeleid is om bij straatnamen te kijken naar iemands verleden. 'Voor GroenLinks is de keuze heel simpel', zegt De Vuyst. 'We kiezen voor een naam in stand houden die niet voldoet aan onze regels, of we eren twee voorstrijders van de antikoloniale beweging waarvan een ook nog een verzetsgeschiedenis heeft die daarmee een positieve bijdrage heeft geleverd aan onze vaderlandse en Haagse geschiedenis.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!