Celstraf voor tieners na steekpartijen in Zuidwest: 'Het ging van kwaad tot erger'

© Regio15
DEN HAAG - De rechtbank heeft vijf Haagse tieners veroordeeld tot jeugddetentie voor een serie geweldsincidenten in Den Haag Zuidwest in december 2022. De jongens, destijds in de leeftijd van 13 tot 17 jaar, waren betrokken bij een steekpartij in een tram, een vechtpartij op een schoolplein en een steekpartij in een avondwinkel. Waar de ruzie om was begonnen, is niet duidelijk geworden.
Twee groepen jongeren kregen op 22 december 2022 na een schoolfeest ruzie met elkaar in een tram. Daarbij werd iemand in zijn arm gestoken. Op 27 december ging die ruzie verder. Een jongen van 15 lokte een jongen van 13 naar een schoolplein en gaf hem, samen met een groep vrienden, klappen uit wraak voor het tramincident, terwijl een ander dat filmde. Het filmpje werd vervolgens verspreid op sociale media. Opmerkelijk is dat de 13-jarige helemaal niet bij de steekpartij in de tram betrokken was.
De 13-jarige nam diezelfde avond wraak. Samen met twee jongens van 15 en 17 viel hij één van de jongens van het schoolplein in een avondwinkel aan de Beresteinlaan aan met messen en een kettingslot. De jongen werd zeven keer gestoken en kreeg rake klappen met het kettingslot. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en overleefde het ternauwernood. 'Hij had steekwonden in zijn rug, een slagader en een long. Hij was bijna dood', zei de jeugdrechter donderdag tijdens de uitspraak, meldt Omroep West.
De avondwinkel waar de steekpartij plaatsvond
De avondwinkel waar de steekpartij plaatsvond © Omroep West
Het slachtoffer van de steekpartij werd later wel aangehouden als medeverdachte van de mishandeling op het schoolplein. Want hoewel hij de 13-jarige niet heeft gelokt, deed hij er wel aan mee. In totaal zijn veertien jongens opgepakt en de moeder van één van hen.
Op 7 maart was de rechtszaak tegen de drie verdachten van de steekpartij in de avondwinkel en twee van de andere jongens, onder andere degene die de mishandeling op het schoolplein had gefilmd. Het openbaar ministerie zei bij die gelegenheid: 'Boos worden nadat je bent geslagen mag, maar de vraag is hoe je het oplost. De wijze waarop deze jongens hebben gekozen hun problemen 'op te lossen' is absoluut niet de juiste. Er werd namelijk helemaal niets opgelost, het ging van kwaad tot erger.'

Niet opsluiten maar begeleiden

Het OM eiste tijdens de zitting straffen variërend van 72 dagen tot negen maanden jeugdgevangenis. De rechtbank veroordeelde de jongens tot straffen variërend van 72 dagen tot zes maanden, waarvan een deel voorwaardelijk. Daardoor hoeven vier van de vijf verdachten niet terug de cel in. De rechtbank vindt opsluiten niet de juiste oplossing voor de betrokkenen. Ze kunnen beter worden behandeld. Daarnaast krijgen ze een taakstraf.
De drie verdachten van de steekpartij in de avondwinkel worden veroordeeld voor het medeplegen van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. De twee 15-jarigen die betrokken waren bij de mishandeling op het schoolplein worden ook nog veroordeeld voor andere feiten. De ene heeft bij het ouderlijk huis van de 13-jarige jongen een ruit ingegooid en de jongen bedreigd via SnapChat. De andere heeft een brandbom in de school gegooid, zwaar vuurwerk naar agenten gegooid, Geert Wilders bedreigd en twee ijsjes gestolen.

Zaak gaat nog verder

Tien andere betrokkenen bij de drie incidenten komen volgende week en de week daarna nog voor de rechter. Dan moet ook het slachtoffer van de steekpartij in de winkel zich verantwoorden voor zijn rol in de vechtpartij op het schoolplein.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!