Daklozen in tentjes in het groen: 'Slecht voor buitenslapers, maar ook onveiligheid bij wandelaars'

Tentjes van buitenslapers in Belvedère, Scheveningse Bosjes
Tentjes van buitenslapers in Belvedère, Scheveningse Bosjes © Omroep West
DEN HAAG - 'Dit is wat we willen voorkomen', zegt de Haagse VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg terwijl ze in de Scheveningse Bosjes naar twee verstopte tentjes wijst. 'Het is slecht voor de mensen die hier buiten slapen, maar zorgt ook voor gevoelens van ongemak en onveiligheid bij mensen die in onze bossen en parken wandelen of de hond uitlaten.' De VVD heeft daarom een 'actieplan' opgesteld, waarbij snel alle tentjes het Haagse groen uit moeten zijn.
Allereerst wil de VVD strenger gaan handhaven tegen het buitenslapen in bossen, duinen en parken. 'Het is onbestaanbaar dat we die tentjes laten staan. Het is ook gewoon verboden', stelt de fractievoorzitter ferm. Maar Van Basten Batenburg ziet ook dat wanneer de buitenslapers ergens weggestuurd worden, dezelfde mensen en tentjes ergens anders weer opduiken. 'Er staan tentjes hier in de Scheveningse bosjes, maar ook in het Hubertuspark, in het Haagse Bos, in al het openbaar groen.'
Het plan van de VVD voorziet daarom in een locatie waar de buitenslapers naartoe moeten. Daar zijn dan wat voorzieningen zoals toiletten, douches en een gemeenschappelijke plek om te eten. Slapen kunnen de mensen dan nog wel in hun eigen tent, als ze dat willen. 'Dat moet, wat ons betreft, komen aan de randen van de stad', legt Van Basten Batenburg uit. De partij denkt aan de buurt van het Prins Clausplein, in de buurt van Drievliet of bij de kruising van snelweg A4 en N14.
De mensen die in de tentjes wonen zijn grotendeels 'niet-rechthebbende daklozen', arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Zij zijn vaak naar Nederland gekomen voor (uitzend)werk, waarbij ook hun huisvesting geregeld is via de werkgever. Wanneer het werk stopt, raken zij dakloos. Zij hebben geen recht op een plek in de regulier opvang, omdat zij onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geen rechten hebben opgebouwd..
Via een 'intensief traject' moeten de mensen binnen zes tot acht weken door de gemeente geholpen worden om weer een baan vinden en daarmee huisvesting. 'Of ze moeten meewerken aan vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst', vult de leider van de Haagse VVD aan.
Ze geeft toe dat in het daklozenbeleid van het college ook aandacht is voor de opvang van niet-rechthebbende daklozen, maar die plannen zijn wat Van Basten Batenburg niet concreet genoeg. 'Dat beleidskader zet in op de lange termijn en kent geen concrete doelen. Er is nu een praktische oplossing nodig. Het wordt weer mooier weer, dan zullen de problemen met buitenslapers alleen maar toenemen.'
VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg in de Scheveningse bosjes
VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg in de Scheveningse bosjes © Omroep West
Het plan van de Haagse VVD lijkt als twee druppels water op een proefproject wat sinds kort loopt in Rotterdam en dat is geen toeval, geeft de VVD-leider toe. Ze wil dat de vier grote steden gaan samenwerken om het terugkeren naar het land van herkomst mogelijk te maken.
'Je kan mensen gedwongen laten terugkeren, maar dat is een lastig traject', zegt Van Basten Batenburg. Daarvoor is het nodig een persoonlijk dossier aan te leggen waarin de overlast wordt vastgelegd. Dan moeten er keer op keer boetes uitgeschreven worden. 'De vier grote steden zouden samen moeten optrekken in het contact met de landen van herkomst, over het terugnemen van hun burgers.'

Uitzendbureaus aanpakken

Ook D66 in de Haagse raad wil dat er iets gedaan wordt aan de tentjes met niet-rechthebbende daklozen in het groen in de stad. Volgens raadslid Caroline Verduin is Den Haag 'de hoofdstad van de dakloosheid'.
Zij kijkt nadrukkelijk naar de uitzendbureaus die arbeidsmigranten hier naartoe halen als het startpunt van de oplossing. 'We moeten flink door blijven bouwen en ook opvang bieden aan dakloze arbeidsmigranten. We moeten uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten aanpakken en eens goed nadenken over welke economie we willen hebben', zegt Verduin.
Een verstopt tentje in Scheveningse bosjes
Een verstopt tentje in Scheveningse bosjes © Omroep West
Inmiddels loopt VVD'er Van Basten Batenburg in park Belvedère in de Scheveningse Bosjes langs een diepe kuil naast een omgevallen boom. De kuil ligt vol afval. 'Dit is wat je krijgt als mensen hier wonen', verzucht ze. 'De bosjes worden een halve vuilnisbelt.'
'Nogmaals, ik vind het heel zielig voor die mensen, maar die tentjes moeten allemaal de bosjes uit', besluit ze.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!