Miljoen euro in beslag genomen, Hagenaar aangehouden voor belastingfraude

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Politie.nl
DEN HAAG - Een 30-jarige Hagenaar is aangehouden door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) voor belastingfraude. Er is beslag gelegd op 100.000 euro contant geld, ruim 1 miljoen euro op bankrekeningen en drie vermoedelijk dure horloges. Dat heeft de FIOD deze week bekend gemaakt.
Het onderzoek naar de man startte na een controle door de douane. De verdachte is eigenaar van een groothandel in voedingsmiddelen, waaronder limonades en vruchten- en groentesappen.
Als je zulke goederen inkoopt, moet je volgens de wet verbruiksbelasting afdragen. Maar in de periode van januari 2020 tot en met december 2022 had de man dat soort goederen wel ingekocht, maar niet of nauwelijks verbruiksbelasting afgedragen.

Valse documenten

De FIOD vermoedt dat de verdachte wel ten onrechte teruggaven verbruiksbelasting claimde. Daarbij verstrekte hij documenten die vermoedelijk vals waren opgemaakt.
Ook wordt de Hagenaar verdacht van het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Uit de administratieve controle bleek dat er leveringen door de groothandel aan buitenlandse partijen helemaal niet hadden plaatsgevonden.
De goederen werden dan vermoedelijk wel in Nederland verkocht, maar die omzet werd niet vermeld. Daardoor droeg de man te weinig belasting af, het totale nadeel voor de Nederlandse staat wordt geschat op meer dan een miljoen euro.

Administratie in beslag genomen

De 30-jarige verdachte werd op 20 maart aangehouden. Daarbij werden doorzoekingen gedaan in een woning, vier bedrijfspanden, een safeloket in Den Haag en een woning in Katwijk.
Naast de horloges en het geld werd ook beslag gelegd op de digitale en fysieke administratie. De verdachte is op 22 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!