Opvang dak- en thuislozen in voormalige HagaZiekenhuis verlengd

Ter illustratie
Ter illustratie © Eveline van Egdom
DEN HAAG - Het voormalige HagaZiekenhuis biedt de komende twee maanden ruimte voor tachtig dak- en thuislozen. De gemeente start hier met een pilot om de permanente winteropvang uit te breiden. 'De Haagse Tussenvoorziening' moet hiermee meer zekerheid geven voor mensen die nog op zoek zijn naar een vervolgplek.
'De Haagse Tussenvoorziening' is een van de wensen uit het coalitieakkoord dat vorig jaar is vastgesteld. Het dient als een verlenging van de permanente winteropvang waar dak- en thuislozen de hele dag terechtkunnen tijdens de wintermaanden, van november tot april voor onderdak terwijl zij zoeken naar een vervolgplek.
Het college constateert dat 'er minder mensen uit de Permanente Winteropvang dan voorgaande jaren zijn doorgestroomd' en wil daarom deze groep twee maanden langer opvangen om meer zekerheid te geven. 'Vanwege de onzekerheid op een vervolgplek en door de ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar brengt het sluiten de nodige onrust teweeg bij de doelgroep, hulpverlenings- en belangenbehartigingsorganisaties', aldus het college.

Stabiliteit geven

De twee extra maanden moeten daarom meer stabiliteit bieden. 'Hiermee geven we continuïteit aan de opvang en zorg waardoor het herstelproces en perspectief van de mensen stabiel blijft.' Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er mensen de straat op gaan na het sluiten van de winteropvang.
Er wordt wel rekening gehouden met een gedeeltelijke doorstroom, want er komen minder opvangplekken beschikbaar: van 120 plekken in de winteropvang naar 80 in de tussenvoorziening. 'Door de schaalgrootte aan te passen neemt de druk en het overlastrisico op de omgeving af', aldus het college.

Queeropvang

Voor de tussenvoorziening heeft het college een criteria opgesteld 'dat ervoor zorgt dat de groep een significante kans heeft op een vervolgplek.' Zo moeten mensen een regiobinding hebben, aanspraak kunnen maken op de WMO, inkomsten hebben van een uitkering of baan en geen gebiedsverbod of overlast veroorzaakt hebben. 'Het overgrote deel van de huidige bewoners vallen onder deze criteria.'
Eind vorig jaar kwam het college al met een nieuw beleidsplan voor de opvang van dak- en thuislozen met de naam 'Den Haag Geeft Thuis.' De inzet van de gemeente is om mensen sneller een vaste woonplek te geven. Naast de Haagse tussenvoorziening geeft het college aan dat zij ook werken aan twee nieuwe opvangmogelijkheden: dit voorjaar moet er een opvangplek komen voor queerpersonen en later dit jaar een plek voor EU-arbeidsmigranten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!