Veiligheidsregels Haagse raadzaal worden aangescherpt na klap wethouder

De Haagse gemeenteraad
De Haagse gemeenteraad © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad gaat de veiligheidsregels in de raadszaal strenger naleven. Aanleiding is een incident waarbij wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) tijdens een schorsing van een raadsvergadering een klap kreeg van een ondernemer. Barker heeft hiervan aangifte gedaan.
Twee weken geleden ontstond rond 23.00 uur in de avond commotie rondom een debat over Haagse strandhuisjes op Kijkduin. Na een paar schorsingen stond de vergadering op het punt om weer te beginnen toen Jeroen Struving, eigenaar van het bedrijf Haagse Strandhuisjes, de raadzaal inliep en wethouder Barker een klap op zijn schouder gaf.
Een vriendschappelijk bedoelde schouderklop, die verkeerd is begrepen door de wethouder, zei Struving naderhand. Maar daar wil Barker niets van weten en hij deed aangifte van de klap. 'In Nederland wisselen wij onze standpunten uit met woorden', zei Barker de volgende dag. 'Ik ben er enorm van geschrokken dat het fysiek werd.'

Veiligheidsmaatregelen

Voor de gemeenteraad is het incident aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de raadszaal 'sterker na te leven'. Het presidium, dat bestaat uit vijf raadsleden en het dagelijks bestuur van de raad vormt, heeft hier donderdagavond over gesproken.
'Als dagelijks bestuur van de raad hechten wij veel waarde aan het open karakter van de Haagse raadzaal', zegt presidiumvoorzitter Dennis Groenewold. 'Om te voorkomen dat een dergelijk voorval zich nog een keer voordoet, zullen wij de reeds bestaande afspraken sterker gaan naleven.'
Gemeenteraad Den Haag in 2023
Gemeenteraad Den Haag in 2023 © Gemeente Den Haag
Dat houdt in dat publiek, insprekers en pers tijdens vergaderingen alleen in de gang of in de koffiekamer raadsleden en wethouders kunnen benaderen. Groenewold: 'Gasten mogen niet in de 'ring' van de raadsleden en het college komen. Dit was altijd al zo maar er zal strakker op gelet worden.'
Aankomende donderdag is de eerste raadsvergadering. Dan zal burgemeester Jan van Zanen de aangehaalde regels melden bij de opening van de vergadering. 'Ook zal het aan iedereen die zich aanmeldt als inspreker gecommuniceerd worden', zegt Groenewold.
De kwestie rond de strandhuisjes draait om een nieuw bestemmingsplan dat door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. In dat plan bleken de strandhuisjes niet te zijn opgenomen, tot grote schrik van de strandhuisexploitanten. Collegepartij CDA nam het op voor de ondernemers en diende, tegen de zin van wethouder Barker, hierover een motie in. Deze motie werd met een nipte meerderheid (22 tegen, 23 voor) aangenomen. De coalitie stemde verdeeld, want naast het CDA was ook Denk voor de motie. Coalitiegenoten D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA waren tegen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!