Deze schelpen werden het vaakst gespot op de stranden van Kijkduin en Scheveningen

Teken een spiraal in het zand, en verzamel 100 schelpen
Teken een spiraal in het zand, en verzamel 100 schelpen © Taco van der Eb
DEN HAAG - Op Scheveningen was het de halfgeknotte strandschelp en op Kijkduin de ovale strandschelp. Het zijn de schelpen die het meest werden gespot tijdens de Schelpenteldag op de Nederlandse stranden van vorige week.
In totaal werden er dit jaar 49.500 schelpen geteld door bijna 1.500 vrijwilligers op 17 locaties. Dat gebeurde trouwens niet alleen in Nederland, maar ook aan de Belgische en Franse kust. Daardoor werden langs 400 kilometer kust meer dan 110.000 schelpen geteld.
De Halfgeknotte strandschelp en Kokkel werden in de drie landen het meest gezien en staan in elk van de drie landen in de top-5. 'In België en Nederland prijken ze zelfs op plaats één en twee.' In Nederland werd daarnaast de ovale en stevige strandschelp vaak gezien.
De Schelpenteldag is een samenwerking tussen Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, Het Groene Strand, Stichting Anemoon en Naturalis. Vorig jaar hebben meer dan duizend Nederlandse tellers samen bijna 35.000 schelpen verzameld en geïdentificeerd.
'Wij zijn trots op dit resultaat, en bedanken iedereen die heeft geholpen om het mogelijk te maken', stelt de organisatie. 'Die vele tienduizenden schelpen samen leveren een beeld op van de soortensamenstelling in de zee.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!