Den Haag vangt 90 Oekraïners op in leeg pand op de Binckhorst

Het gebouw aan de Maanweg waar na de zomer negentig Oekraïners worden opgevangen
Het gebouw aan de Maanweg waar na de zomer negentig Oekraïners worden opgevangen © Den Haag FM
DEN HAAG - Den Haag gaat negentig Oekraïners huisvesten in een leegstaand pand op de Binckhorst. Dat is nodig omdat er dringend behoefte is aan geschikte plekken voor ontheemden uit dat land. Op dit moment staan 200 mensen op een wachtlijst. Het pand aan de Maanweg moet nog wel eerst voor ongeveer 800.000 euro worden verbouwd. Het kan dan na de zomer in gebruik worden genomen.
De stad is steeds op zoek naar geschikte plekken om Oekraïners onderdak te bieden, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Contracten van de bestaande plekken lopen af en er moet ook ruimte worden gevonden voor mensen die nu nog bij particulieren wonen.
In die zoektocht is de gemeente onder meer uitgekomen bij het pand aan de Maanweg 20. Dat is van de gemeente en staat nu leeg. Als het eenmaal is verbouwd, kan het plek bieden aan negentig mensen, aldus het college. Om het geschikt te maken voor bewoning, moet het wel onder handen worden genomen. Dat kost 780.00 euro. Dit wordt volledig betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Werken

De bedoeling is dat hier Oekraïense ontheemden worden opgevangen die nu al in een gemeentelijke of particuliere opvang in Den Haag verblijven. De mensen die werken, kunnen dat blijven doen. Kinderen moeten straks zoveel mogelijk naar dezelfde school gaan als waarop ze nu ook al zitten. Het college: 'Bij plaatsing van gezinnen met kinderen wordt vooraf kritisch gekeken worden naar de afstand school en opvang. Indien dit verder dan 2,5 kilometer is, wordt een HTM-kaart beschikbaar gesteld aan kinderen en een begeleider in het primaire onderwijs.'
In het pand komt 24 uur per dag een beheerder en beveiliging. Verder is er begeleiding. 'Zij zorgen ervoor dat de locatie schoon, heel en veilig blijft', aldus het college. Die beheerders gaan ook de 'bewoners aanspreken op hun verantwoordelijkheden' en helpen met vragen. Bovendien helpen ze de bewoners aan dagbesteding, werk, taallessen of sport. De bedoeling is dat de parkeerplaats wordt afgesloten 'om hangjongeren te weren'.
De toekomstige opvang op de Binckhorst
De toekomstige opvang op de Binckhorst © Den Haag FM
Op de Binckhorst zijn ook al andere opvangplekken. Dat zou volgens het college 'vooralsnog naar tevredenheid van alle betrokkenen' lopen. Maar omdat in dit deel van de stad veel nieuwkomers zijn, komt er ook een opbouwwerker. Die moet zich gaan inzetten voor de 'leefbaarheid' en ervoor zorgen dat 'nieuwe bewoners goed landen in de wijken'.
De omwonenden worden zo snel mogelijk via een brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.
De opvang in de 'Zaanse huisjes' van minderjarige asielzoekers aan de Jupiterkade blijft ook de komende jaren nog in gebruik. Het contract met de eigenaar van de grond is al afgelopen, maar de bedoeling van de gemeente Den Haag is dat het nog wordt verlengd met drie jaar. Aan de Jupiterkade, tegenover de nieuwe opvang aan de Maanweg, staan nu 29 huisjes waarin 55 alleenstaande minderjarige asielzoekers wonen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) denkt dat dit er zestig kunnen worden. Het college gaat daarmee akkoord 'op vooraarde dat dit op een goede manier plaatsvindt met waarborging van de privacy van de bewoners'. Volgens de gemeente is er 'geen overlast is voor de omwonenden'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!