Gezin doodgereden: 'Welk weldenkend mens denkt met zo'n snelheid door rood te kunnen rijden?'

Drie doden bij ongeluk Groene Kruisweg in Rotterdam
Drie doden bij ongeluk Groene Kruisweg in Rotterdam © ANP
DEN HAAG - De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag herinnert zich naar eigen zeggen niets van het dodelijke ongeluk dat op Tweede Kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. In de rechtbank in Rotterdam vertelde hij bovendien dat hij zich niet kan herinneren dat hij alcohol had gedronken. Het OM wil hem jarenlang achter de tralies hebben: 'Welk weldenkend mens denkt met zo'n snelheid door rood licht te kunnen rijden?'
Door het ongeluk kwamen een 35-jarige vrouw uit Spijkenisse, een 36-jarige man uit Helmond en een 7-jarig meisje, eveneens uit Spijkenisse, om het leven.
A. verscheen dinsdag voor het eerst voor de rechter. Het lukte hem afgelopen jaar niet om de voorbereidende zittingen bij te wonen, omdat hij moest revalideren na operaties. Hij moest onder meer opnieuw leren lopen.

In de overlevingsstand

'Sinds het ongeluk sta ik in de overlevingsstand. Ik had fysieke pijn, mentale pijn en worstel met de gedachte dat er een verschrikkelijk ongeluk is gebeurd. Hoe kan het dat ik daarbij betrokken ben geraakt? Dat er drie mensen zijn overleden, vind ik echt verschrikkelijk.'
A. was op Eerste Kerstdag op bezoek bij zijn oma in Den Haag. Daar dronk hij naar eigen zeggen geen alcohol. Volgens zijn vriendin is hij daarna nog bij haar geweest, maar ook dat zegt hij niet meer te weten. 'Ik heb er zoveel over nagedacht.'

'Het komt op mij heel berekenend over'

De rechters confronteerden hem met de vondst van een lege drankfles in zijn auto en het feit dat er een alcohollucht in de auto hing. A. zegt dat niet te kunnen verklaren.
De officier van justitie verwijt A. dat hij wel zegt verantwoordelijkheid te willen nemen, maar geen gesprekken aanging met zijn vriendin en familie om de uren voorafgaand aan de aanrijding te reconstrueren. Of om hen te vragen of hij die nacht alcohol nuttigde. 'Het komt op mij heel berekenend over', zei de aanklager.

A. reed veel te hard

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt A. ervan dat hij reed onder invloed en daarnaast met veel te hoge snelheid door rood reed. Hij reed in de vroege ochtend minimaal 133 kilometer per uur en maximaal 170 kilometer per uur, waar tachtig kilometer per uur is toegestaan.
Het ongeluk gebeurde om 5.53 uur op het Groene Kruisplein, een groot verkeerskruispunt in Rotterdam-Zuid. A. zegt niet te weten wat hij daar op dat voor hem onbekende verkeersplein deed.

Geen schijn van kans gehad

'Welk weldenkend mens denkt met zo'n snelheid door rood licht te kunnen rijden?', sprak de officier in de rechtbank. Ze sprak van een kamikaze-actie, waarbij de verdachte bewust het risico liep ook zelf het leven te verliezen. 'De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt.'
De auto van het gezin sloeg bij de aanrijding over de kop, waarna de inzittenden uit het voertuig werden geslingerd. 'De slachtoffers hebben geen schijn van kans gehad.'
Veel nabestaanden van het omgekomen gezin wonen de zitting bij. Eerder schreef A. al een excuusbrief aan de nabestaanden. 'Er is geen dag dat ik niet aan de slachtoffers denk', schreef hij onder andere.

12 jaar cel

Het OM heeft twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de de verdachte. 'Een heel gezin is letterlijk in een klap weggevaagd', zei de officier van justitie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!