Celstraf en rijontzegging na veroorzaken dodelijk verkeersongeval

© Regio15
DEN HAAG - Voor het veroorzaken van een ongeluk met dodelijke afloop moet een 24-jarige man 3,5 jaar de cel in. Ook mag hij vier jaar geen auto besturen.
Het ongeluk gebeurde op 20 januari 2023. Op de kruising van de Javastraat met de Koningskade botste de man op een andere auto. Hij reed op dat moment door een groen verkeerslicht, maar een andere auto sloeg linksaf, terwijl dat niet is toegestaan. Op tijd remmen lukte niet meer.
De man van 24 bleek te hard te hebben gereden, minimaal 107 kilometer per uur, en was onder invloed van alcohol. De 23-jarige Darren van Velzen kwam daarbij om het leven. De bestuurster van de auto, de toen 22-jarige Celine, raakte zwaargewond.

Roekeloos rijgedrag

Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan 'roekeloos rijdgedrag'. Hoewel de andere automobiliste ook een verkeersovertreding heeft begaan, had de man 'tijdig moeten én kunnen anticiperen en reageren' op het rijgedrag van anderen. De rechtbank rekent het hem aan dat dat niet kon omdat er te hard werd gereden én hij had gedronken.
Volgens de verdachte had hij slechts één biertje gedronken, uren voor het ongeval. Uit bloedonderzoek bleek dat er meer gedronken moet zijn. De rechtbank vindt dat de man 'niet de volle verantwoordelijkheid voor zijn handelen' heeft genomen en dat hij weinig inzicht heeft in zijn eigen fouten.
De rechtbank zegt bewust te zijn dat 'voor de nabestaanden van het slachtoffer geen enkele straf in verhouding staat tot de gevolgen van het ongeval'. Maar de straf moet wel in verhouding staan tot de verwijtbaarheid van het verkeersgedrag. 'De hoogte van de straf mag niet in overwegende mate worden ingegeven door de ernst van de gevolgen daarvan.'

'Zichtbaar aangegrepen'

Tijdens de zitting was hij wel 'zichtbaar aangegrepen' door het ongeluk. 'Het staat buiten kijf dat hij dat nooit gewild heeft.' Daarom moet hij 42 maanden de cel in en krijgt hij een rijontzegging voor de duur van vier jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!