HTM wil tien tramhaltes definitief sluiten, toekomst Fahrenheitstraat en Copernicusplein onzeker

© HTM
DEN HAAG - Tien tramhaltes die HTM tijdens de coronaperiode schrapte worden permanent gesloten. Er is onderzoek gedaan naar de tijdwinst en de groei van de omliggende haltes en het weghalen van de haltes leverde positieve resultaten op. Het college wil het besluit overnemen, maar pleit wel voor het heropenen van de haltes aan de Fahrenheitstraat en het Copernicusplein
HTM heeft een analyse gedaan van de dertien gesloten tramhaltes, waarvan er tien in Den Haag liggen, en heeft op basis van deze gegevens besloten om de haltes permanent te schrappen. 'In de analyse is per halte de rijtijdwinst, de groei van omliggende haltes, reistijdwinst in uren en baten onderzocht', schrijft wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Mobiliteit) in een brief aan de gemeenteraad. 'Uitgaande van de gepresenteerde cijfers, is het naar mening van HTM onlogisch om de haltes te heropenen. Dagelijks hebben 57.000 reizigers profijt van een kortere reistijd.'
Begin 2022 sloot HTM de haltes om geld te besparen. Dit vanwege misgelopen inkomsten tijdens de coronacrisis. Een deel werd toen opgevangen door de Rijksoverheid, maar HTM moest zelf ook bezuinigen. Bij het sluiten van de haltes gaf HTM al aan dat zij hiermee de reissnelheid hoopte te verbeteren en uit een analyse die zij in maart hebben gepresenteerd, blijkt dat dit inderdaad het geval is.

Twee haltes heropenen

Hoewel het college zich aansluit bij het besluit van HTM, mede omdat drie haltes eerder al permanent gesloten zijn, maakt het bezwaar tegen het sluiten van twee haltes. Dit gaat om de tramhaltes aan de Fahrenheitstraat en het Copernicusplein.
'De halte aan de Fahrenheitstraat kende voor het sluiten het hoogste aantal reizigers en die hebben nu een langere deur-tot-deur reistijd', vindt de wethouder. 'Ook vanwege de relatief verre afstand naar de naastgelegen haltes die voorbij een druk kruispunt liggen.' Daarnaast moet de halte de wijk Rustenburg-Oostbroek bedienen waar de parkeerdruk volgens Kapteijns zeer hoog is.
Bij de halte aan het Copernicusplein is er volgens het college geen sprake van reistijdwinst, maar tijdverlies. 'De reistijdwinst was berekend door het aantal doorgaande reizigers dat profiteert van de snellere reistijd, door het overslaan van de halte. Echter is er ook een aandeel reizigers wat een langere looptijd heeft door sluiting van de halte.' Omdat de tramhalte in de toekomst wel moet verplaatsen, wil het college deze tot 2029 heropenen.

Wooncentrum Saffier-Swaenesteyn

Ook spreekt het college zich uit over de tramhalte aan de Nieuwendamlaan. Deze halte kwam destijds in opspraak vanwege het nabijgelegen Wooncentrum Saffier-Swaenesteyn. Bewoners daarvan maakten bezwaar tegen het schrappen van de halte, omdat de afstand tot de volgende halte te groot was.
Kapteijns spreekt niet over het heropenen van de tramhalte aan de Nieuwendamlaan, maar wil wel een betere toegankelijkheid van de halte aan de Thorbeckelaan aan de kant van de Nieuwendamlaan. 'Door deze halte toegankelijk te maken zal de loopafstand tussen de halte en het Wooncentrum Saffier-Swaenesteyn een stuk kleiner worden en daarmee een belangrijke vervoersoptie blijven voor de bewoners van dit centrum', schrijft de wethouder. 'Hierbij stellen we uiteraard de voorwaarde dat deze halteaanpassing geen negatieve gevolgen mag hebben voor de verkeersveiligheid.'

Plank misgeslagen

Volgens Erik Roet, voorzitter van de cliëntenraad van verpleeghuis Swaenesteyn, slaan HTM en het college hiermee de plank volledig mis. 'Voor de bewoners is het helemaal niet handig om de langere afstand af te leggen naar de andere halte, met name voor de rolstoelafhankelijke bewoners', zegt hij. 'Maar ook voor het zorgpersoneel. Dat zijn vaak jonge dames die een onveilige route naar de andere halte moeten nemen. Zeker met avond- en nachtdienstwisseling voelen ze zich totaal niet prettig om dit stuk in het donker af te leggen.'
Roet legt zich niet neer bij het besluit en wil zich daarom opnieuw inzetten voor de tramhalte bij het verzorgingstehuis. 'Ik ga zeker via inspraak en het benaderen van lokale partijen nog trachten hierop te reageren', zegt de bewoner van Swaenesteyn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!