Koorenhuis en Concordia blijven open met nieuwe exploitant

Het Koorenhuis kampte met financiële tekorten sinds 2022
Het Koorenhuis kampte met financiële tekorten sinds 2022 © Den Haag FM
DEN HAAG - Het Koorenhuis en Concordia worden het komende jaar geëxploiteerd door AnnA, voorheen AnnA Vastgoed & Cultuur. Dit betekent dat de twee culturele instellingen gewoon open kunnen blijven. De exploitatie door AnnA loopt tot april 2025. Daarna gaat de gemeente de exploitatie opnieuw aanbesteden.
AnnA wil met de exploitatie weer rust terugbrengen en duidelijkheid geven aan de huurders van de zalen. 'Het is voor de stad heel fijn dat we deze cultuurspots in het popdistrict voor de aanbieders kunnen voortzetten', zegt Willemijn de Boer, directeur van AnnA. 'Het Koorenhuis en Concordia zijn een waar kruispunt voor creatieve mensen, jong en oud, dwars door alle culturen heen. Zes dagen per week gaan we de deuren openhouden, zodat deze plekken weer werken voor mens en omgeving.' Dit weekend wil AnnA al goed beginnen met het Rewire Festival dat in het Koorenhuis en Concordia wordt gehouden.
Eind januari werd de oude exploitant van de panden, Stichting &CC, failliet verklaard. De stichting kampte al langer met financiële problemen en de werksfeer in het Koorenhuis leed hieronder. Volgens bronnen zorgde de rode cijfers ervoor dat de interim-directeur 'op jacht ging naar de plekken waar het geld uitliep' en voelde dit als een 'heksenjacht.' Met de overname van AnnA moet er een nieuwe start komen onder leiding van een nieuw team.

Oud-werknemers

Wat de exploitatie van AnnA gaat betekenen voor de oud-werknemers is nog onduidelijk. Naar aanleiding van het faillissement waren de werknemers van het Koorenhuis ontslagen en naar het UWV verwezen. Maar in een verklaring geeft directeur De Boer aan te zoeken naar versterking. 'Een team met rijke operationele ervaring is inmiddels begonnen op deze plek', aldus De Boer. 'We kijken uit naar nog meer AnnA’s om het team te versterken. Vacatures staan inmiddels open op onze website.'
Volgens een woordvoerder van AnnA is er contact gezocht met de oud-werknemers. 'Het is echter een rommelige tijd geweest met een lange aanloop waarbij een groot aantal werknemers zelf al is gestopt en elders is gaan werken.' Toch is een deel van het team bij het Koorenhuis gebleven. 'Maar er zitten nog wel gaten in de bezetting', aldus de woordvoerder. 'Er zijn nog extra mensen nodig om het pand te laten opbloeien.'
Het perspectief van de vijf oud-werknemers schetst echter een ander beeld. Twee werknemers zijn tijdens de faillissementsperiode doorgegaan, maar een daarvan is daarna gestopt. Twee andere werknemers geven aan niet gecontacteerd te zijn door AnnA over een mogelijke doorstart. Een van hen zegt wel gesolliciteerd te hebben op een vacature voor diens oude functie, maar tot op heden zonder terugkoppeling. De ander is werk elders gaan zoeken.

Aanbesteding

De exploitatie van AnnA loopt voor een jaar, tot april 2025. Vanaf deze datum wil de gemeente Den Haag, die eigenaar is van de twee panden, de exploitatie via een aanbesteding regelen. Volgens AnnA worden de kaders van deze aanbesteding in samenwerking met de gebruikers van de panden opgezet in de komende maanden.
Afhankelijk van wat de kaders worden, wil AnnA de exploitatie eventueel voortzetten. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf zelf ook geïnteresseerd is en aan de aanbesteding mee wil doen. 'Anders waren we hier ook niet zo ingestapt.'

Faillissement

Met de nieuwe exploitant in het Koorenhuis komt het werk van de curator van het faillissement, Bruno Tidemans, ook ten einde. In zijn verslag schrijft Tidemans dat de oorzaak van het faillissement volgens de stichting is 'gelegen in het feit dat de exploitatie van de gefailleerde stichting jarenlang verlieslatend zou zijn'. En dat het 'ondanks de getroffen maatregelen niet zou zijn gelukt het tij te keren'.
De gemeente Den Haag heeft begin dit jaar de huur voor de panden opgezegd met ingang van volgend jaar, wat de uiteindelijke doorslag heeft gegeven.
De oorzaak van het faillissement wordt nog verder onderzocht door Tidemans, maar uit het eerste verslag blijkt dat het exploitatietekort van stichting &CC ook in 2023 is doorgezet. Waar de stichting in 2022 nog een tekort had van bijna vier ton, liep dit in 2023 iets terug naar een tekort van 226.658 euro. Wel blijkt de stichting nog 459.348 euro aan boedelsaldo te hebben.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!