Bollenjongens

Bollenjongens
De Bollenstreek, een uniek en kleurrijk gebied in de kop van Zuid-Holland. De prachtige velden tulpen, narcissen en hyacinten trekken jaarlijks meer dan een miljoen toeristen en zowel de bollen als bloemen zijn een belangrijk exportproduct voor Nederland. Maar wat komt er allemaal bij kijken om die bollen op het land en de bloemen bij ons in de vaas te krijgen? In ‘Bollenjongens’ volgt Johan Overdevest een jaar lang het werk van elf jonge ondernemers in de Bollenstreek die het hele jaar door druk zijn op het land en in de schuur.

Waarom zetten kwekers hun land volledig onder water? Hoeveel bollen gaan er in de Bollenstreek jaarlijks de grond in? Wat gaat er allemaal aan vooraf voordat de bloemen en bollen geëxporteerd kunnen worden? Wat is het verschil in vermeerdering tussen een tulp en een hyacint? Met welke regels hebben agrariërs te maken? Welke innovaties spelen er in de bloembollensector? Hoe ziet de toekomst van de Bollenstreek eruit? En hoe duurzaam is die toekomst?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijg je in de 10-delige serie Bollenjongens van Bart, Mark, Lucas, Tim, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan.

Wil je meer informatie over het programma of wil je de bollenjongens beter leren kennen? Kijk dan op www.bollenjongens.nl

Uitzendtijden
Bollenjongens wordt gemaakt door Johan Overdevest in samenwerking met Greenport Duin- en Bollenstreek en uitgezonden door TV West. Gezamenlijk brengen ze De Bollenstreek met trots in beeld.

De 10-delige serie Bollenjongens is vanaf woensdag 5 mei elke woensdag te zien vanaf 17.00 uur en wordt daarna elk heel uur (met uitzondering van 20.00 uur, NOS Journaal) herhaald.

Aflevering 10
In deze laatste aflevering staat de export van de bollen centraal.

Lucas werkt bij een exporteur van bollen en vertelt wat er allemaal moet gebeuren voordat de bollen naar het buitenland geëxporteerd kunnen worden. De bollen moeten er allemaal perfect uitzien en zeker voor Japan, want daar doen ze iets met de bollen dat wij ons niet kunnen voorstellen.

Het bedrijf van Allan is een kwekerij en exporteur ineen. Als grootste tulpenkweker van de Bollenstreek exporteren ze alle bollen zelf. Dat levert een indrukwekkend beeld op als Johan en Allan boven in de bollenschuur staan en uitkijken op de tientallen miljoenen bollen.

Allan laat Johan zien hoe de bollen voor consumentenverkoop worden verpakt.

We blikken even kort terug op het afgelopen jaar, met nog een leuk nieuwtje over Bart, om daarna met de bollenjongens en Andries Middag van de Greenport Duin- en Bollenstreek vooruit te kijken. Wat is en doet een greenport precies en welke thema’s vormen de komende jaren de grootste uitdaging voor de Bollenstreek?