Het Groene Hart, het begeerde land

HET BEGEERDE LAND

In de 4 delige serie, 'Het Groene Hart, het begeerde land' gaat Erik Kooyman op rondreis door het Groene Hart. De reis gaat langs verschillende boeren en langs de natuurliefhebbers met verrekijker. Hij ontmoet de bewoners van de vaak schitterende dorpen. Hij wandelt met de politiek en hij vaart met de boswachter. De druk op het Groene Hart van ons kleine land neemt namelijk toe.

Eeuwen geleden werd het groene hart gemaakt door ons, de ultieme polderaars. Een laaggelegen nat hart ingeklemd door steden. Het land frisgroen door weilanden, intensief bebouwd door al vele generaties. Het is bijna een reservaat voor boeren en weidevogels. Maar zal dit hart groen blijven?

Vanuit de steden en dorpen er omheen wordt al jaren geknabbeld aan het hart. Stukje voor stukje breidt de bebouwing zich uit. Nieuwbouwwijken en bedrijfsterreinen verplaatsen zich langzaam naar de randen van het Groene Hart en daar overheen. Iedereen wil nieuwbouw voor hun jonge dorps- en stadsgenoten. Langs de verbindingswegen wordt het uitzicht op groen belemmerd door distributiecentra. Gemeentes maken plannen voor groei en uitbreiding. De klimaatcrisis, de stikstofcrisis en de woningbouwcrisis; ze komen samen in dit gebied. De druk op het Groene Hart in ons kleine land neemt toe. De strijd om het Groene Hart is begonnen

Het begeerde land, een kijkje in onze achtertuin. Vanaf 3 oktober elke maandag op TV West.