Het Verdwenen Vliegveld

Het Verdwenen Vliegveld

Jarenlang bestond het niet; althans niet op Nederlandse kaarten. Op Russische kaarten stond het gewoon aangegeven: vliegveld Valkenburg. Voor velen is het nog steeds een bekende (Soldaat van Oranje), maar ook geheimzinnige plek: slechts weinigen weten wat er allemaal gebeurde. Sinds 2006 is het vliegveld niet meer operationeel, maar veel gebouwen en sporen vertellen nu nog over het militair gebruik.

Archeoloog en freelance journalist Ruurd Kok gaat op en rond het voormalige vliegveld op zoek naar sporen van de Koude Oorlog. Met oud-medewerkers bezoekt hij onder andere de verkeerstoren, de oude munitiebunkers, het Valkenhorst theater en de oude barakken, om daar tot bijzondere ontdekkingen te komen.

Met deskundige blik valt over deze plekken en sporen een bijzonder verhaal te vertellen, met als rode draad de werkzaamheden in de Koude Oorlog (die in december van dit jaar precies 30 jaar geleden tot een einde kwam door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie). De vijfdelige documentaire doet verslag van de zoektocht naar deze sporen en de verhalen erachter, om deze vast te leggen voor het nageslacht, aan de vooravond van een ingrijpende verandering: de bouw van de nieuwe woonwijk Valkenhorst op het terrein.

Vanaf 25 november vijf weken lang op donderdag op TV West om 17 uur (en ieder uur herhaald).