Indië-Herdenking

Nationale Herdenking: 15 augustus 1945

Live registratie van de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag op TV West.

In Nederland worden tijdens de ‘Nationale Herdenking 15 augustus 1945’ bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië; dit jaar voor het eerst in de vooravond en voor het eerst sinds de coronaperiode weer met veel publiek. Op die dag in 1945 capituleerde Japan en daarmee was in alle werelddelen het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.

De presentatie is in handen van Winfried Baijens. Sprekers zijn Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State en voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en Beau Schneider, de zoon van Eric Schneider, die tijdens de oorlog in Japanse interneringskampen gevangen zat.

Zangeres Elize, die een Indische moeder en grootmoeder heeft, zingt dit jaar het traditionele ‘Indisch Onze Vader’. Tijdens de plechtigheid zal er een minuut stilte in acht worden genomen. De ‘driegeneratiekrans’ wordt gelegd door een overlevende met een kind en kleinkind.

Onder de aanwezigen bij de plechtigheid zijn verder minister-president Rutte, staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS, de Haagse burgemeester Jan van Zanen en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp.

In de uitzending aandacht voor de verhalen van overlevenden van de Japanse bezetting. Twee miljoen Nederlanders hebben een band met het toenmalig Nederlands-Indië. Toch maakt dit deel van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden nog niet nadrukkelijk deel uit van ons collectieve geheugen.Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Maandag 15 augustus van 19.00-20.00 uur op Omroep West