Merlijn over de Atlantikwall

Merlijn over de Atlantikwall

Samen met zijn onafscheidelijke cameraman Florian (Floor) en producer Jolien trekt Brabander Merlijn Passier van De Zilk naar Hoek van Holland op zoek naar sporen van de Atlantikwall. Wat is er nog over van deze megalomane Duitse verdedigingslinie? Welke littekens heeft de Atlantikwall in het Hollandse landschap achtergelaten? En hoe werkt dat bouwwerk (én de oorlog) door in het leven van de kustbewoners? Op zijn eigen onconventionele manier gaat Merlijn op zoek naar antwoorden en dat levert niet alleen een schat aan verhalen op over dit vreemde ‘besmette erfgoed’, maar ook een aantal prachtige ontmoetingen met bijzondere Zuid-Hollanders.

Het is niet de eerste keer dat Merlijn een dergelijke tocht onderneemt. Voor Omroep Brabant liep hij al eens over de Brabants-Belgische grens en afgelopen jaar nog wandelde hij in het spoor van onze eerste koning Lodewijk Napoleon. Beide programma’s waren overigens ook landelijk bij Omroep Max te zien.

Nu staat Merlijn voor een hele nieuwe uitdaging. ‘Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik Zuid-Holland nauwelijks ken. En stiekem ben ik ook wel een beetje bang voor al die directe en goedgebekte Zuid-Hollanders. Tegelijkertijd is dat ook de uitdaging. Er liggen hier ontzagwekkende oorlogsverhalen, die wil ik allemaal horen en ik wil heel graag kennismaken met de Zuid-Hollanders zelf.

Inmiddels is de wandeling achter de rug en de kennismaking is Merlijn uitstekend bevallen. ‘We zijn hier zoveel hartelijke en onbevangen mensen tegen gekomen, dat ik me meteen thuis voelde.’ De ontmoetingen liepen van een tachtigjarige dame met een huiskamercafé tot een verzamelaar van ‘de stemmen’ van schepen. Merlijn sprak met een inventieve wasabi-teler, een levensgenieter met een ongebruikte camper, een man met een bloeiende ‘piemelplant’, een doomsday prepper, een royalty verslaafde dame en een Wassenaarse kraker. Daarnaast bezocht hij een hele reeks bunkers die stuk voor stuk een ander verhaal vertellen. Merlijn: ‘Het blijft een vreemd soort erfgoed. Niet per se iets om trots op te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit verhaal vertelt blijft worden. Ik ben diep onder de indruk van de wonden die de oorlog hier heeft achter gelaten. Daar heb ik vroeger in de geschiedenisboekjes niks over gelezen.’

Kortom, ‘Merlijn over de Atlantikwall’ is weer een aanstekelijke mix van erfgoed en spraakmakende, soms ontroerende ontmoetingen. Precies datgene waar Merlijn al een aantal jaren patent op heeft.