Residentie Orkest concerten

Elke laatste zondag van de maand zendt TV West om 10:00 uur en om 11:00 uur een prachtig concert uit van het Residentie Orkest.

UITZENDINGEN

Zondag 27 februari - Mahler 4

Mahlers hemelse Vierde symfonie: één van zijn zonnigste symfonieën. Het Residentie Orkest doet dit in samenwerking met de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten, die hierin het loflied zingt. In deze symfonie schetst Mahler het beeld van een idyllisch Oostenrijks landschap. Melodieus en ritmisch, aangenaam en licht. Dit is voor het eerst dat Anja Bihlmaier bij het Residentie Orkest Mahler dirigeert, waarmee zij de Mahlertraditie bij het Residentie Orkest voortzet. Dit concert is op 12 december opgenomen in de Concertzaal van Amare.

Anja Bihlmaier, dirigent
Lenneke Ruiten, sopraan
One Minute Symphony
R. Strauss Wiegenlied
Mahler Symfonie nr. 4Zondag 27 maart - Brahms 1
Brahms’ Eerste symfonie kende een aanloop van vele jaren. Het hielp niet dat Brahms’ omgeving (en stiekem hij zelf) van hem een ‘tiende Beethoven’ verwachtte. Dat werd het ook wel een beetje. De symfonie heeft een heroïsch karakter en kent diverse verwijzingen naar Beethovens Negende symfonie. Maar vooral is hij heel eigen, met twee beeldschone langzame delen. De drie volgende symfonieën zouden overigens heel wat sneller ontstaan. Dit concert is op 20 februari 2022 opgenomen in de Concertzaal van Amare

Lawrence Renes, dirigent
Brahms Symfonie nr. 1Zondag 17 april - Passieconcert door het koperensemble
“Mijn God, waarom hebt u mij verlaten.” Het Passieconcert van Residentie Orkest Den Haag is een muzikale meditatie over het lijden en sterven van Christus. Dit jaar niet in de vorm van Bachs bekende Matthäus Passion, maar met een speciaal samengesteld programma dat past bij deze bijzondere passietijd. De composities verklanken de sfeer en betekenis van de door Lex Bohlmeijer gelezen zeven laatste woorden van Christus aan het kruis.

Trompettist Robert-Jan Hoffman: “Onze koperinstrumenten hebben zo’n muzikale impact op de luisteraar. Van de serene zachte klanken tot aan het doordringend bombastisch samenspel, alles is mogelijk met ROBrass. Wij verwoorden in dit concert de emotie, van stille vergeving naar intense verwachtingen, van totale overgave tot aan kalme berusting. Alles komt samen in het dit programma van De zeven laatste woorden. Het is een heerlijkheid deze muziek samen te kunnen spelen en ik weet zeker dat het ook een genot zal zijn voor iedereen die het gaat beluisteren.” Dit concert is op 1 april 2021 opgenomen in de Nieuwe Kerk

Joost Geevers, dirigent
Lex Bohlmeijer, verteller
Koperensemble van het Residentie Orkest
Henri Tomasi Fanfare liturgiques van,
Johannes Sebastian Bach Air uit Suite nr. 3 (arr. Robert-Jan Hoffman),
Anton Bruckner Ave Maria (arr. Geoffrey Bergler),
Sergei Rachmaninov Prelude in cis klein van (arr. Scott Kinmont)
Tōru Takemitsu Garden RainZondag 24 april - Brahms Pianoconcert nr. 1
Een concert met een eerste muzikale ontmoeting tussen chef-dirigent Anja Bihlmaier en een van 's Nederlands toppianisten Hannes Minnaar.
Het concert begint met een krachtig en lijkt geïnspireerd op Beethovens symfonie 9. Het hartstochtelijke karakter van het tweede deel is een weerslag op de tragische gebeurtenissen rond zijn zieke vriend, de componist Robert Schumann. Dit concert wordt op 11 maart 2022 opgenomen in de Concertzaal van Amare.

Anja Bihlmaier, dirigent
Hannes Minnaar, piano
Brahms Pianoconcert nr. 1Zondag 29 mei - Bruckner 9
De Negende symfonie van de grote Oostenrijkse componist en klankarchitect Anton Bruckner. De Negende symfonie van Bruckner mogen we zonder twijfel een symfonisch monument noemen. Een fantastisch architectonisch samenspel van alle instrumentengroepen binnen het orkest, waarbij hij in een uur een muzikale kathedraal opbouwt. Adembenemende muziek! Dit concert wordt op 18 maart 2022 opgenomen in de Concertzaal van Amare.

Antony Hermus, dirigent
Bruckner Symfonie nr. 9Zondag 26 juni - Verdi’s Messa da Requiem
De chef-dirigent Anja Bihlmaier sluit haar eerste seizoen af met een van de grootste werken uit de muziekgeschiedenis: de dodenmis van Giuseppe Verdi. Meesterlijk weet operacomponist Verdi grote koren en solostemmen – van de meest intieme dynamiek tot het grootste drama – samen te voegen.
Met Verdi’s Messa da Requiem vierde tenor Luciano Pavarotti zijn doorbraak. Werkelijk alles is spectaculair aan dit stuk: razende emoties, ongekende intimiteit, woeste klanken, indrukwekkende koperblazers. Bovendien vindt in Amare voor het eerst een groot symfonisch koorwerk plaats, met een koor van meer dan honderd zangers op het balkon rond het orkest. Dit concert wordt op 20 mei 2022 opgenomen in de Concertzaal van Amare

Anja Bihlmaier, dirigent
Guanqun Yu, sopraan
Christine Rice, mezzosopraan
Yosep Kang, tenor
Yngve Soberg, bas
Laurens Symfonisch koor
Verdi Messa da RequiemZondag 28 augustus - Tsjaikovski’s Pathétique
Deze symfonie van Tsjaikovski zit vol geheimzinnigheid en dubbele bodems. Hij componeerde zijn Pathétique op basis van een plan ‘dat voor iedereen geheim moest blijven’. De ingrediënten: impulsieve hartstocht, een Russisch requiem, theatraliteit, onverholen neuroses, angsten en wanhoop. De symfonie eindigt berustend. De ongrijpbare Tsjaikovski was tevreden: ‘Ik beschouw het als het beste en meest openhartige werk uit mijn oeuvre.’ Dit concert wordt op 27 mei 2022 opgenomen in de Concertzaal van Amare

Jader Bignamini, dirigent
Tsjaikovski Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’