RijnlandRoute

De RijnlandRoute is een enorm infrastructureel project van de provincie Zuid-Holland om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio Holland Rijnland te vergroten en daarmee het gebied ook economisch te versterken.

Elk kwartaal geeft Johan Overdevest ons een kijkje achter de schermen en laat zien wat er bij de aanleg van zo’n groot project bij komt kijken. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.

Drie projecten

De Rijnlandroute bestaat uit drie projecten:

1. De aanleg van de nieuwe provinciale weg N434 tussen de A4 en de A44, met een tunnel van tweeënhalve kilometer en een deels verdiepte ligging. Ook delen van de A4 en A44 worden aangepast.

2. De Ir. G. Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg wordt verbreed en deels verdiept aangelegd. Ook komt er een snelfietspad tussen Katwijk en Leiden.

3. De Europaweg bij Leiden wordt verbreed en de Lammebrug wordt vervangen door een bredere en hogere brug. Ook het Lammenschansplein wordt opnieuw ingericht, net als de fietspaden.

Uitzending zaterdag 25 februari 2023

De werkzaamheden aan de Tjalmaweg (N206 tussen Leiden en Katwijk) zijn bijna afgerond en binnenkort kunnen we over de nieuwe weg rijden. Deze twee kilometer lange weg is verdiept aangelegd en verbreed van 2×1 naar 2×2 rijstroken. De weg ligt dus in een soort kuip die als het regent heel veel water opvangt en dus ook moet afvoeren. Johan wordt meegenomen naar de plek waar dat gebeurt en zijn mond valt open als hij dit ziet. Het is de meest mysterieuze locatie van de Rijnlandroute.
De Torenvlietbrug bij Leiden West is onderdeel van de Tjalmaweg en ook deze is verbreed. Ook het gebied onder de Torenvlietbrug wordt opnieuw ingericht. Hier moeten snel en langzaam verkeer veilig kunnen rijden en er komt ruimte om aan het water van de Oude Rijn te recreëren. Om deze omgeving zo aangenaam en veilig mogelijk te maken is ervoor gekozen om een kunstwerk op de grote betonnen wand onder de brug te maken. Hiervoor is een wedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. Johan gaat naar de winnaar die uitlegt hoe hij tot zijn ontwerp van 600(!) vissen is gekomen. En daarna door naar het Friese Makkum waar alle vissen gebakken worden.Meer informatie over de geschiedenis van de RijnlandRoute, de projecten en het laatste nieuws vind je op www.rijnlandroute.nl